Putin, decizie radicală după incursiunea ucrainenilor: Rusia își retrage o parte din trupele din Ucraina
Rusia își retrage o parte din trupele din Ucraina ca răspuns la incursiunea Ucrainei în Rusia, care a început săptămâna trecută. Însă, „un număr relativ mic” de unități rusești de luptă au fost retrase de pe front, susține un oficial de la Kiev.
Politico Europe a transmis, marți, că un oficial de la Kiev a declarat că un număr "relativ mic" de unități rusești au fost retrase pentru a răspunde la incursiunea ucrainenilor din Kursk, arată Business Insider.
Oficiali americani au spus că încă nu este clar câte trupe a retras Rusia din Ucraina. Departamentul de Stat și Casa Albă nu au răspuns solicitărilor de comentarii din partea Business Insider. Ucraina a efectuat o incursiune șoc în Rusia începând cu 6 august, trimițând trupe în regiunea Kursk. Kievul a anunțat săptămâna aceasta că forțele ucrainene au cucerit aproape 644 de kilometri de teritoriu rusesc în câteva zile - aproape la fel de mult cât a cucerit Rusia în Ucraina în 2024. Business Insider nu a putut verifica independent cât de mult teritoriu a fost luat de Ucraina, mai alesc că ucrainenii nu au dat prea multe detalii.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În discursul de luni, președintele Zelenski a declarat că obuze rusești au fost trase asupra Ucrainei din regiunea Kursk și a numit operațiunea o "chestiune de securitate", potrivit Politico Europe.
„Este corect să distrugem teroriștii ruși acolo unde se află, de unde își lansează atacurile'', a declarat Zelenski. El a mai spus că Ucraina va putea să își construiască "fondul de schimb" de prizonieri de război.
Scopul final nu a fost clar, deși analiștii militari au declarat că Kievul ar putea încerca să obțină o pârghie de negociere sau să ofere ajutor trupelor sale din alte părți, punând la încercare resursele Rusiei. Ucraina ar fi putut, de asemenea, să încerce să deranjeze Rusia. Deși Kremlinul a încercat să minimalizeze atacul, analiștii militari au spus că atacul afectează imaginea de lider puternic a lui Putin. Putin a încercat chiar să dea vina pe Occident pentru atac și a spus că poporul "pașnic" al Rusiei nu merita să fie invadat. John Kirby, consilierul de comunicații pentru securitate națională al Casei Albe, a răspuns: „Există o soluție ușoară: El poate pur și simplu să plece naibii din Ucraina și să o lase baltă."
Heorhiy Tykhi, un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, a declarat că scopul atacului este de a „salva viețile poporului nostru și de a proteja teritoriul Ucrainei de atacurile rusești. Cu cât mai repede Federația Rusă este de acord să restabilească o pace dreaptă... cu atât mai repede raidurile forțelor de apărare ucrainene pe teritoriul Federației Ruse vor înceta", a adăugat el.