Continuarea ofensivei din Kursk, un pariu riscant pentru Zelenski. Armata ucraineană suferă pierderi importante pe front
"Vladimir Putin trebuie să fie forțat să accepte pacea!". Astfel a explicat Volodimir Zelenski incursiunea lansată în Rusia săptămâna trecută în regiunea Kursk.
Liderul de la Kiev a subliniat că rușii lansau chiar din această zonă multe dintre atacurile lor devastatoare cu rachete și drone. Forțele Ucrainei continuă să avanseze și au ajuns să controleze o suprafață de o mie de kilometri pătrați, potrivit șefului armatei.
Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, i-a dat aseară raportul preşedintelui Zelenski despre evoluția operațiunii ofensive lansate în urmă cu o săptămână în regiunea Kursk din sud-vestul Rusiei.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Oleksandr Sîrski, comandantul-şef al armatei ucrainene: „În momentul de față, controlăm aproximativ o mie de kilometri pătrați din teritoriul Federației Ruse. Desfășurăm lupte de-a lungul întregului front. Situația e sub controlul nostru”.
La rândul sau, în discursul sau cotidian către popor, liderul ucrainean a subliniat că asaltul transfrontalier este o chestiune de securitate pentru Ucraina.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „E dreptul nostru să-i distrugem pe teroriștii ruși la ei acasă, în locul de unde își lansează atacurile. Rusia trebuie să fie forțată să accepte pacea, dacă Putin vrea cu atâta ardoare să continue războiul”.
Rușii recunosc amploarea atacului lansat de ucraineni
Guvernatorul regiunii Kursk a recunoscut amploarea fară precedent a incursiunii ucrainene la reuniunea de criză convocată de președintele Putin.
Alexei Smirnov, guvernatorul interimar al regiunii Kursk: „Acolo locuiesc două mii de oameni de a căror soartă nu știm nimic. Pentru noi, problema este că nu există o linie a frontului clar delimitată. Nu știm unde se află inamicul”.
Potrivit bloggerilor militari ruși, trupele Kievului acţionează cu unităţi mobile de sabotaj, dificil de localizat, punând în dificultate forțele Moscovei.
În timp ce armata și FSB-ul încă bâjbâie în găsirea unei riposte adecvate, oficialii ruși reiau teze de propagandă mai vechi, destinate în mod evident mobilizării publicului intern.
Andrei Belousov, ministrul rus al Apărării: „În esență e vorba de o confruntare militară între Rusia și Occidentul colectiv”.
Vladimir Putin, presedintele Federației Ruse: „Unul dintre obiectivele inamicului este să semene discordie în societate, să sperie populația”.
Dacă invazia din regiunea Kursk a permis Kievului să preia inițiativă pe front, continuarea operațiunii este totuși un pariu riscant, atrag atenția analiștii militari occidetali.
Samya Kullab, jurnalist The Associated Press: „De ce ar lansa o asemenea operațiune în momentul în care trupele ucrainene sunt copleșite în regiunea Donețk, unde Rusia își concentrează acum efortul de război? Evident, l-au pus pe Putin într-o lumină proastă și poate chiar își consolidează poziția la negocieri viitoare, dar cu ce preț? Sunt deja indicii că ucrainenii suferă pierderi, adică risipesc resurse umane pe care pur și simplu nu-și permit să le piardă”.
Unii responsabili americani se tem că atacul transfrontalier ucrainean l-ar putea determina pe Putin să treacă la represalii brutale, și anume un baraj de atacuri cu rachete asupra orașelor, a infrastructurii și chiar a centrelor electrice de la Kiev.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: vladimir putin, rusia volodimir zelenski, Kursk, razboi ucraina,
Dată publicare:
13-08-2024 14:39