Situație alarmantă pe Dunăre. În câteva zile, vor mai putea naviga doar navele cu pasageri
În cel mult o săptămână, pe Dunăre vor mai putea naviga doar ambarcațiunile de pasageri, din cauza secetei extreme.
Acesta este avertismentul lansat de autoritățile fluviale române, care atrag atenția că, pe câteva sectoare administrate de vecinii din Bulgaria, adâncimea obligatorie de doi metri și jumătate nu mai este respectată. Așa că barjele cu mărfuri riscă să eșueze. Prognoza nu este cu nimic mai optimistă: nici afluenții nu aduc apă, pentru că unii sunt aproape secați.
Harta pe care sectoarele critice de pe fluviu sunt marcate cu indicatoare roșii arată cât de gravă este situația. În regiunea insulei Belene, la kilometrul 564, adâncimea Dunării este mai mică de doi metri.
Pentru navigatori, fiecare cursă pe Dunărea fluvială este o aventură. Barjele sunt încărcate doar pe jumătate pentru că, dacă ar cântări prea mult, ar atinge fundul apei. Autoritățile fluviale au anunțat că vor continua să dragheze. Următoarele pe harta priorităților sunt sectoarele Corabia și Bechet.
Mihai Popescu, șeful serviciului hidrotehnic, AFDJ Galați: "Se trece cu greu, cu foarte mare greutate. La un pescaj de un metru nouăzeci. În curând se va duce la 1,7, ceea ce va fi foarte grav. Se va putea trece doar la nivel de nave cu pasageri."
Insula care apare la Galați când e secetă
Un indicator al nivelului scăzut al Dunării, în dreptul orașului Galați, este o insulă de nisip care apare doar în verile foarte secetoase. Niciodată nu a fost atât de mare. Acum are o întindere de aproximativ un kilometru și au apărut primele forme de vegetație.
La Porțile de Fier, debitul Dunării este de 2.300 de metri cubi pe secundă și, într-o săptămână, va fi de doar 2000, ceea ce va duce fluviul spre cote minime istorice. Iar apă nu are de unde să vină. Siretul, unul dintre principalii afluenți de la noi, poate fi traversat în picioare, la pas, în unele regiuni.
Pescar: "În picioare se trece prin partea cealaltă, pe acolo. Aici e mai adâncă, acuma are vreo 8 metro. Dar înainte avea 13-14 metri.
Cota Dunării este influențată, bineînțeles, de nivelurile afluenților. Siretul, de exemplu, este la jumătatea adâncimilor normale pentru luna iulie și întinderile de nisip sunt tot mai mari.
Cote atât de scăzute au mai fost înregistrate pe Dunăre, în anii trecuți, în noiembrie și, în timp foarte scurt, apăreau precipitațiile, care salvau situația.