Se fac lucrări de reparații la Spitalul modular Lețcani. Oficial, a fost închis pentru dezinfecție

Ultima actualizare: 14-01-2021 20:06

Problemele nu s-au terminat la Spitalului modular din Lețcani, județul Iași, amenajat cu întârziere și cu multe milioane de euro.

 

Cei 22 de pacienți cu coronavirus, internați în saloanele aflate pe câmp, au fost mutați în alte unități, pentru că la Lețcani se face dezinfecție, susțin responsabilii. Dar bolnavii care au fost tratați acolo spun că în ultima perioadă, instalația electrică s-a oprit de multe ori, și s-au trezit în frig. Iar în zilele următoare, la Iași sunt anunțate temperaturi de minus 15 grade Celsius.

Spitalul mobil de la Lețcani a fost inaugurat în septembrie, iar primii pacienţi au fost internaţi o lună mai târziu.

Din noiembrie, au început însă problemele: procesul de predare-primire a aparaturii medicale a fost blocat, la unele instalaţii tehnice lipsea documentarea, conductele de canalizare nu erau izolate, iar sistemul de încălzire nu funcţionează când afară sunt minus 15 grade.

Dacă unele lucruri au fost rezolvate, altele încă aşteaptă, la fel cum aparatura nefolosită încă poate fi văzută pe holuri. Acum toţi pacienţii au fost transferaţi la alte spitale, oficial pentru dezinfecţie.

Marius Voicescu, purtător de cuvânt DSP Iaşi: „E o închidere temporară, pentru că s-a hotărât în această perioadă în care numărul de cazuri a scăzut şi ATI nu mai este suprasolicitat, în mod eşalonat, în perioada următoare să se efectueze operaţiuni complete de sterilizare. Se poate profita în această perioadă şi se pot efectua lucrări de mentenanţă"

Când se întrerupea alimentarea cu energie, pacienţii spun că în saloanele de la Leţcani se încălzeau cu aeroterme şi paturi suplimentare. În zonă penele de curent sunt dese.

„Atunci când se întrerupe alimentarea cu energie electrică, sistemul se resetează, fie că durează o secundă, fie 10 minute” spune o femeie.

Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi: „Dacă scade temperatura, echipele intră în acţiune şi contrabalansăm cu aeroterme, cu paturile de încălzire specifice pentru ATI."

Alina Popa, preşedinte Asociaţia EURONEST:
„ -Sunt necesare activităţi de mentenanţă, verificări la ventilaţie şi la partea electrică.
Reporter: -Există riscul ca sistemul de încălzire să nu mai poată face faţă, să cadă?
Alina Popa: -Sperăm să nu se întâmple. Risc de îngheţ când temperaturile scad sub 10 grade există peste tot, nu doar la spitalul de la Leţcani."

Din noiembrie, achiziţia spitalului modular de la Lețcani face obiectul unei anchete penale in rem. Verificările trebuie să lămurească dacă achiziţia, făcută de Consiliul Judeţean Iaşi împreună cu Consiliul Judeţean Neamţ, prin intermediul Asociaţiei de dezvoltare Euronest, de la o firmă din Turcia, s-a făcut legal.

Marius Danga, vicepreşedinte CJ Iaşi: „Ştiţi că acolo avem probleme identificate încă de la început, partea de fluctuaţii de tensiune, am aprobat să cumpere stabilizatare de tensiune, încă nu sunt instalate."

Spitalul a fost prevăzut cu 256 de paturi, dintre care 106 de terapie intensivă, şi a costat 13 milioane de euro.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO