Se extrage gazul românesc din Marea Neagră, iar în zona Constanței arde deja la aragaz
Primele gaze naturale românești extrase din Marea Neagră au ajuns în sistemul național de transport. De miercuri după amiază, o parte din consumul casnic este asigurat de platformele „Ana” și „Uranus”, aflate la peste 130 de kilometri în larg.
„Black Sea Oil & Gas” - compania care le exploateză - promite că va livra, începând de anul viitor, un miliard de metri cubi de gaze naturale, ceea ce acoperă o zecime din necesarul României.
Robinetul cu gaz românesc s-a deschis în jurul prânzului. Primele particule au venit de la peste 130 de kilometri din largul mării, fiind extrase din zăcămintele Ana și Doina.
Mark Beacom, CEO Black Sea Oil & Gas: „Ne aflăm în poziția unică de a fi reușit să ajungem unde suntem acum. Iar asta nu se datorează decât perseverenței, tenacității. Înseamnă să te ridici din nou și din nou. Și, pas cu pas, am ajuns în sfârșit unde suntem astăzi.”
Gazele ajung prin conducte subacvatice la Vadu, în stația de tratare conectată la sistemul național.
Yvette Mârza, corespondent PROTV: „În acest moment gazul pe care îl folosesc la acest aragaz este românesc și provine din Marea Neagră. Capacitatea de producţie estimată de compania americană este de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, ceea de înseamnă 10% din consumul de gaze al României.”
Proiectul a fost întârziat cu un an, în lipsa legii offshore. Este pentru primă dată, în ultimii 30 de ani, când se exploatează gaze naturale din platoul continental românesc al Mării Negre.
Virgil Popescu, ministrul Energiei: „Înseamnă o reducere clară a dependenței de gaz rusesc, înseamnă că vom fi mai puțini expuși la fluctuațiile de preț și la jocul prețului prin care Federația Rusă prin Gazprom îl face pe piața europeană.”
Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia constă în cinci sonde de producţie: una la zăcământul Doina şi patru la zăcământul Ana.
Ludovic Metayer, COO Black Sea Oil & Gas: „Sunt două descoperiri de gaze situate la 110 km în larg. În continuare avem o conductă și vom trimite gazele prin stația de tratare a gazelor în Sistemul Național de Transport”
Bogdan Văcărelu, manager platformă marină: „Pe această platformă colectăm gazele din rezervor, le măsurăm, și de aici le trimitem mai departe către țărm la stația de tratare de la Vadu .”
Zăcământul de gaz din Marea Neagră poate fi exploatat între 10 și 15 ani, susțin specialiștii.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: marea neagra, exploatare, gaze naturale, aragaz,
Dată publicare:
15-06-2022 18:40