Criza politica continua in Moldova si dupa desemnarea premierului. Proteste de amploare si alerta cu bomba in Chisinau

proteste Chisinau

Zeci de mii de manifestanti s-au reunit sambata, in centrul Chisinaului, pentru a protesta contra desemnarii unui nou premier al Republicii Moldova si pentru a cere organizarea de alegeri parlamentare anticipate, transmite AFP.

"Am obtinut demisia guvernului. Am impiedicat desemnarea unui premier al oligarhilor, Vlad Plahotniuc, in functia de prim-ministru. Vom ramane aici pana la final", a declarat unui dintre organizatorul protestelor, avocatul Andrei Nastase.

"Lasitatea presedintelui a trimis oamenii in strada! Nu vom permite formarea guvernului, vrem doar alegeri", a continuat el.

Manifestatia a fost organizata la apelul Platformei civice "Demnitate si Adevar", miscare creata de jurnalisti, politologi si alti reprezentanti ai societatii civile favorabili integrarii europene a Republicii Moldova.

Citește și
NIcolae Timofti, consultari cu partidele din Moldova
Criza politica in Republica Moldova. Presedintele a respins o nominalizare controversata pentru sefia Guvernului
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

O alta manifestatie a fost organizata de Partidul Socialist, al lui Igor Dodon. "Jos puterea! Jos oligarhii! Jos banditii! Daca nu dam jos aceasta putere, Moldova ca natiune va inceta sa existe in doi ani!", a spus Dodon in fata participantilor la demonstratie.

Potrivit politiei moldovenesti, la diferitele manifestatii organizate sambata la Chisinau au participat in total circa 30.000 de persoane.

Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat vineri dupa-amiaza decretul privind desemnarea noului candidat al majoritatii parlamentare declarate, Pavel Filip, la functia de premier.

Conform prevederilor Constitutiei moldovenesti, candidatul desemnat la functia de prim-ministru are la dispozitie 15 zile pentru a cere votul de incredere al parlamentului asupra programului si componentei guvernului.

Sumarul evenimentelor:

UPDATE 14:30 Potrivit ProTV Chisinau, un utilizator Facebook a anuntat ca a plasat un pachet explozibil in centrul capitalei Moldovei, pentru a opri mitingul simpatizantilor partidului socialist. Politia care asigura ordinea la proteste nu a fost momentan informata iar alerta ar putea fi falsa.

UPDATE 13:10 Doi dintre participantii la proteste, Mihai Bagas si VIorel Ignat, si-au facut un selfie care arata dimensiunile mobilizarii fortelor de ordine din Moldova

UPDATE 13:00 Sute de manifestantii s-au adunat in Piata Marii Adunari Nationale, unde scandeaza "unire!", "jos tradatorii" si au rostit rugaciunea "Tatal nostru". Liderul PL, Mihai Ghimpu, a fost numit "Iuda" de protestatari.

Fruntasul platformei, Andrei Nastase, a tinut un discurs anti-Plahotniuc si l-a acuzat pe Ion Paduraru de tradare, dupa ce si-a depus mandatul de candidat la functia de premier, dupa ce a fost desemnat de presedintele Timofti. "Paduraru a participat plenar in tradarea poporului R. Moldova. [...] Ramanerea lui Paduraru in cursa ne ducea spre anticipate", a spus acesta, potrivit ProTV Chisinau.

UPDATE 10:00 Membri si simpatizanti ai Platformei civice Demnitate si Adevar se vor aduna la un miting de protest in Piata Marii Adunari Nationale, unde vor cere stoparea "dictaturii criminale'. Manifestatia este programata sa inceapa la ora 11:00.

O ora mai tarziu, in scuarul cladirii Parlamentului, membri ai Partidului Socialistilor al lui Igor Dodon si ai Partidului Nostru condus de Renato Usatai se aduna pentru a protesta impotriva guvernarii si a candidaturii propuse de Partidul Democrat (PDM) pentru functia de prim-ministru. Cele doua partide anunta ca iti doresc alegeri parlamentare anticipate.

Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat vineri dupa-amiaza decretul privind desemnarea noului candidat al majoritatii parlamentare declarate, Pavel Filip, la functia de premier. Anterior desemnarii lui Filip drept nou candidat la functia de premier, candidatul desemnat joi seara de presedintele Timofti, Ion Paduraru, a anuntat ca si-a retras candidatura.

Pavel Filip este noua candidatura propusa de majoritatea parlamentara declarata, dupa ce prima candidatura, cea a omului de afaceri Vlad Plahotniuc, a fost respinsa de Nicolae Timofti, in urma afirmatiilor mai multor deputati semnatari ai declaratiei de sprijin pentru un candidat la premier ca isi retrag semnaturile daca PDM va insista sa propuna candidatura lui Plahotniuc.

Miercuri, Platforma Demnitate si Adevar a organizat un protest contra desemnarii lui Vlad Plahotniuc la functia de prim-ministru. in acelasi timp, in scuarul Teatrului National de Opera si Balet, simpatizanti ai PDM au organizat un miting in sustinerea controversatului om de afaceri. Joi, o manifestatie similara a fost organizata de catre Platforma DA tot in Piata Marii Adunari Nationale, in timp ce in scuarul cladirii Parlamentului au protestat simpatizanti ai formatiunii politice Partidul Nostru.

Potrivit Constitutiei Republicii Moldova, candidatul desemnat la functia de prim-ministru are la dispozitie 15 zile pentru a cere votul de incredere al parlamentului asupra programului si componentei guvernului.

Marian Lupu: Participarea liberal-democratilor la guvernare este incerta

Partidul Democrat si Partidul Liberal din Republica Moldova, precum si cei 14 deputati care au parasit Partidul Comunistilor vor participa la formarea viitorului guvern, insa participarea liberal-democratilor este incerta, a declarat presedintele Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu, la postul de televiziune Publika TV, informeaza sambata Radio Chisinau.

"Nu avem probleme cu colegii din PL, dar au aparut elemente noi si vom discuta, inclusiv cu acei 14 deputati (fosti comunisti).(...) In privinta colegilor de la PLDM, sunt cei 7, dar ei sunt in fractiune. Acesti colegi si-au asumat responsabilitatea, este un pas serios, acum vom vedea ce se intampla. O parte din PLDM isi doreste alegeri anticipate. Daca ei spun maine ca vor sa participe la guvernare, cum ii putem crede ca nu ne vor da un cutit in spate?", a spus Lupu, exprimandu-si totodata increderea ca pana la finele saptamanii viitoare negocierile vor fi incheiate si va fi votat un nou guvern.

De asemenea, potrivit liderului PDM, din lipsa de timp nu va fi modificata structura guvernului. 'Structura guvernului, ca si numar de ministere, profilul acestora, ramane intacta. Nu avem acum timp sa facem schimbari in actuala structura a guvernului. E nevoie de o abordare mai serioasa, care trebuie sa intervina peste vreo 5-6 luni de zile', a adaugat Lupu.

Marian Lupu si-a exprimat speranta ca noul guvern va fi unul de durata. 'In ce masura aceasta constructie va fi trainica? S-au schimbat niste actori politici. Trecutul ne-a dat niste lectii. Intelegem foarte bine ca destinele partidelor depind de realizarea programelor pentru oameni. Avem diferente ideologice, dar ne uneste ideea de integrare europeana', a declarat liderul democrat.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Criza politica in Moldova. Fostul director al fabricii care produce bomboanele
Criza politica in Moldova. Fostul director al fabricii care produce bomboanele "Bucuria", numit premier

Criza politica de la Chisinau s-a agravat joi, cand moldovenii s-au trezit cu doi premieri - unul desemnat de presedinte, altul, de majoritatea parlamentara.

Criza politica in Republica Moldova. Presedintele a respins o nominalizare controversata pentru sefia Guvernului
Criza politica in Republica Moldova. Presedintele a respins o nominalizare controversata pentru sefia Guvernului

Politicienii moldoveni mai au doar doua saptamani pentru a ajunge la un consens privind un nou guvern, insa majoritatea parlamentara nu a reusit sa propuna un candidat acceptabil.

Cele doua motive care ii fac pe turistii din R. Moldova, Ucraina si Rusia sa sarbatoreasca in Romania Craciunul pe rit vechi
Cele doua motive care ii fac pe turistii din R. Moldova, Ucraina si Rusia sa sarbatoreasca in Romania Craciunul pe rit vechi

Petrecerile au inceput inca de miercuri seara in statiunile de la noi. La Sovata, in Mures, oaspetii de peste Prut au dansat de zor si au stropit preparatele cu traditionala votca.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.