Criza politica in Moldova. Fostul director al fabricii care produce bomboanele "Bucuria", numit premier

15-01-2016 14:25


Criza politica de la Chisinau s-a agravat joi, cand moldovenii s-au trezit cu doi premieri - unul desemnat de presedinte, altul, de majoritatea parlamentara.

UPDATE 17:25 Presedintele Nicolae Timofti a semnat decretul de numire in functie a lui Pavel Filip.

UPDATE 16:50 Ion Paduraru a anuntat ca isi retrage candidatura la functia de prim-ministru. "In dimineata acestei zile sefului statului i-a fost prezentat o declaratie noua, semnata de 55 de deputati, care inseamna existenta unei majoritati parlamentare. In aceste conditii, constat lipsa oricaror perspective de a purta un dialog politic si parlamentar. Nu cred ca isi are rostul confruntarea mea cu o majoritate parlamentara stabilita", a declarat Paduraru.

Situatia politica din Republica Moldova se complica, dupa ce majoritatea parlamentara a propus alt candidat pentru sefia Guvernului decat cel desemnat de presedinte. 55 de deputati din totalul de 101 au semnat o declaratie prin care propun ca premier pe Pavel Filip, ministrul in exercitiu al tehnologiei informatiei si comunicatiilor. Cu o zi inainte, insa, presedintele Nicolae Timofti a desemnat un alt prim-ministru: Ion Paduraru, secretar general al cancelariei prezidentiale.

Timofti respinsese anterior candidatura controversatului om de afeceri Vlad Plahotniuc, sustinut de o majoritate de 56 de parlementari, pe motive de integritate. De asemenea, au existat mitinguri de protest impotriva numirii lui Plahotniuc, pe care adversarii sai il considera un "oligarh" care ar imprima o directie pro-rusa tarii daca ar ajunge la putere.

Majoritatea ii cere acum presedintelui sa revoce decretul prin care il desemna pe Paduraru si sa dea unul nou, in favoarea lui Filip. Inainte sa intre in guvern in 2011, acesta a fost inginer, apoi director al celebrei fabrici de dulciuri “Bucuria” si al companiei "Tutun".

Termenul limita pentru investirea unui nou guvern este 29 ianuarie, cand se implinesc trei luni de la demiterea cabinetului Valeriu Strelet. In cazul in care pana la acea data nu exista un guvern, seful statului este obligat sa decida dizolvarea legislativului si sa convoace alegeri anticipate.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO