Criza politica in Republica Moldova. Presedintele a respins o nominalizare controversata pentru sefia Guvernului

NIcolae Timofti, consultari cu partidele din Moldova

Politicienii moldoveni mai au doar doua saptamani pentru a ajunge la un consens privind un nou guvern, insa majoritatea parlamentara nu a reusit sa propuna un candidat acceptabil.

UPDATE 16:40 Presedintele Nicolae Timofti a respins nominalizarea lui Vlad Plahotniuc, invocand o decizie a Curtii Constitionale.

"Facand uz de dreptul sau constitutional de a evalua calitatile, competenta, experienta si capacitatea candidatului la functia de prim-ministru, seful statului informeaza majoritatea parlamentara si opinia publica despre decizia sa de a respinge candidatura domnului Vladimir Plahotniuc la functia de prim-ministru.

Presedintele Timofti isi intemeiaza decizia pe prevederi ale Constitutiei Republicii Moldova si pe Hotarari ale Curtii Constitutionale, care a statuat pe data de 22 aprilie 2013 ca „orice mandat politic trebuie sa se bazeze pe standarde ridicate in materie de integritate” si „este contrara principiilor statului de drept numirea in functii de conducere a persoanelor asupra carora planeaza dubii de integritate”. Seful statului considera ca exista suspiciuni rezonabile ca domnul Vladimir Plahotniuc nu intruneste criteririle de integritate necesare desemnarii sale in functia de prim-ministru, avand in vedere si faptul ca prin Hotararea nr. 5 din 15.02.2013 a Parlamentului Republicii Moldova, publicata in Monitorul Oficial pe data de 22.02.2013, domnului Vladimir Plahotniuc i s-a exprimat vot de neincredere, in calitatea sa de prim-vicepresedinte al Parlamentului, aducandu-i-se acuzatii de implicare in activitati ilegale care vin sa prejudicieze imaginea Parlamentului si a Republicii Moldova.

In consecinta, presedintele Nicolae Timofti propune majoritatii parlamentare identificarea unui alt candidat la functia de prim-ministru, care s-a incadra in criteriile de integritate enuntate, si informarea sefului statului cu privire la acest candidat, prin procedura legala, pana pe data de 14 ianuarie a.c., ora 12.00", se arata in comunicatul presedintiei de la Chisinau.

Citește și
retinerea lui Vlad FIlat, mascati
Vlad Filat ramane in arest inca 30 de zile. Fostul premier al R. Moldova este in greva foamei din 30 noiembrie
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Termenul limita pentru investirea unui nou guvern este 29 ianuarie, cand se implinesc trei luni de la demiterea cabinetului  Strelet. In cazul in care pana la acea data nu exista un guvern, seful statului este obligat sa decida dizolvarea legislativului si sa convoace alegeri anticipate
 

Criza politica din Moldova

Ramasa fara guvern din octombrie, cand executivul lui Valeriu Strelet a fost demis prin motiune de cenzura, Republica Moldova a aflat miercuri posibilul nume al viitorului sef al Guvernului. Este vorba despre Vlad Plahotniuc, candidatul Partidului Democrat (PD). Dar, potrivit unor surse citate de ProTV Chisinau, ar exista si o  varianta de rezerva: Andrian Candu, actualul presedinte al Parlamentului si cel care a facut public anul trecut raportul detectivilor internationali privind “Furtul Secolului” din Republica Moldova.

Candidatura lui Plahotniuc este sigura, insa numirea sa de catre presedinte nu e certa, chiar daca teoretic Constitutia il obliga pe seful statului sa desemneze premier pe cel care are sustinerea majoritatii. PD are in acest moment majoritatea, dupa formarea unei coalitii de 56 de deputati din cei 101 de la Chisinau.

Pe de alta parte, Plahotniuc este un personaj controversat. Numele omului de afaceri, fost director al Petrom Moldova si cu o avere estimata in 2010 la 300 de milioane de dolari, a fost asociat cu mai multe scandaluri de coruptie, inclusiv „Furtul Secolului”. De asemenea, el este sustinut la ora actuala si de politicienii pro-rusi.

Partidele pro-europene au incercat - fara succes - sa il propuna in fruntea guvernului pe Ion Sturza, proprietarul Elefant.ro. Plahotniuc promite insa ca si el va forma un guvern pro-european.

Incercand sa evite numrea lui Plahotniuc, presedintele Nicolae Timofti a cerut, la consultarile cu partidele din ultimele zile, ca acestea sa tina cont si de o hotarare a Curtii Constitutionale din 2013, potrivit careia „orice mandat politic trebuie sa se bazeze pe standarde ridicate in materie de integritate” si „este contrara principiilor statului de drept numirea in functii de conducere a persoanelor asupra carora planeaza dubii de integritate”.

Decizia este acum la presedintele Moldovei, care are timp de gandire pana joi. El ar putea sa il numeasca pe Plahotniuc sau sa demisioneze, provocand astfel o criza. O alta varianta ar fi sa apeleze la hotararea mentionata mai sus pentru a refuza numirea, caz in care probabil ca PD il va propune pe Candu.

Ziua de miercuri a fost marcata la Chisinau de mitinguri pro- si anti-Plahotniuc. Un cordon format din sute de politisti a trebuit sa desparta cele doua manifestatii. ”In 2016 Moldova va renaste. Vom aduce linistea in casele voastre. De azi inainte vom aduce stabilitatea. In ochii vostri vom aduce bucuria”, le-a promis candidatul al sefia Guvernului sustinatorilor sai. Pe de alta parte, ziaristii care voiau sa-i puna intrebari dupa sedinta conducerii PD s-au trezit inchisi in sediul partidului dupa ce Plahotniuc a iesit din cladire.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Presedintele Republicii Moldova l-a desemnat pentru functia de premier pe omul de afaceri Ion Sturza
Presedintele Republicii Moldova l-a desemnat pentru functia de premier pe omul de afaceri Ion Sturza

Omul de afaceri Ion Sturza este candidatul desemnat de catre presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, pentru functia de premier, relateaza Agerpres.

Vlad Filat ramane in arest inca 30 de zile. Fostul premier al R. Moldova este in greva foamei din 30 noiembrie
Vlad Filat ramane in arest inca 30 de zile. Fostul premier al R. Moldova este in greva foamei din 30 noiembrie

Fostul premier moldovean Vlad Filat va ramane in arest inca 30 de zile, au decis joi judecatorii, dand astfel curs demersului procurorilor anticoruptie, care au cerut prelungirea mandatului de arest pana pe 13 ianuarie, relateaza Radio Chisinau.

Un deputat moldovean a RUPT harta Romaniei in Parlament. “Suntem indignati ca elevii sunt supusi acestui pericol”
Un deputat moldovean a RUPT harta Romaniei in Parlament. “Suntem indignati ca elevii sunt supusi acestui pericol”

Scandal in legislativul de la Chisinau pe tema unirii Moldovei cu Romania.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.