Scumpirile la energie și gaze afectează întreaga țară. GPL-ul s-a scumpit și el cu 20% în două luni
Valul scumpirilor din energie și gaze afectează întreaga țară. Pe lângă facturile uriașe la curent cele 4 milioane de gospodarii neracordate la rețeaua de gaz dau mai mult pentru buteliile folosite la gătit.
Motive de supărare au și o jumătate de milion de șoferi care își alimentează mașinile cu gaz petrolier lichefiat pe scurt GPL. Preţul acestui combustibil auto a crescut cu 20% în două luni.
GPL-ul auto este cel mai cunoscut combustibil alternativ din întreaga lume. Este mai ieftin, motiv pentru care 500 de mii de români l-au preferat pentru mașiniile lor. Multe companii de transport şi-au dotat întreaga flotă cu instalaţii GPL pentru reducerea costurilor. Însă evoluţia preţului din ultimele săptămâni le dă fiori.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit buletinului petrolier al Comisiei Europene, în România acest carburant s-a scumpit cu 20% în ultimele două luni. Dacă la sfârşitul lui iunie, un litru costa, în medie, 2 lei şi 80 de bani, acum ajunge la 3 lei şi 30 de bani.
George Niculescu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei: "GPL-ul este un produs care se extrage prin încălzirea petrolului, practic se emană gazele, se captează şi acesta este GPL-ul, vorbim de propan şi de butan".
Piaţa este liberă şi fiecare furnizor îşi stabileşte preţul, însă toţi l-au majorat.
Angajat Staţie GPL: "Într-o lună de zile a crescut cu 60 de bani."
Situaţia este globală, iar dintre ţările Uniunii Europene noi suntem chiar un caz fericit. GPL-ul este mult mai scump în Ungaria, Franţa, Spania şi Germania. Asta în timp ce polonezii, cehii şi bulgarii reuşesc să menţină preţul sub al nostru, cu câţiva eurocenţi.
George Niculescu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei: "Cauza este una comercială, observăm că toate economiile din Europa şi nu doar din Europa şi-au revenit după anul pandemic 2020, cererea de produse petroliere la nivel mondial a crescut foarte mult".
Scumpirea gazului petrolier lichefiat îi afectează şi pe cei peste 55 la sută dintre românii care nu au locuinţele racordate la reţeaua naţională de gaze. Buteliile de aragaz s-au scumpit cu aproximativ 25 la sută.
În Jebel - Timiş - toate familiile folosesc la gătit, butelia. Scumpirile sunt resimţite cel mai mult de cei cu pensii mici.
Evoluţia preţului produselor petroliere este greu de estimat. Analiştii spun că în următoarele luni este posibil ca trendul ascendent să se menţină.