Cum a supraviețuit fetița de șase ani care a căzut din telescaun la Sinaia. Mesajul părinților

Dată publicare: 27-02-2021 13:55
Dată actualizare: 27-02-2021 14:17


Schiorii care se aflau dimineață pe pârtia Valea Soarelui, aflată la Cota 2000, în Sinaia, au avut parte de scene de coșmar. O fată de 6 ani a căzut din telescaun, de la aproape 8 metri înălțime, pe zăpadă.

Echipamentul de protecție și schiurile care i s-au desprins în urma impactului i-au salvat viața.

Cea mică a suferit însă răni care au impus transportul ei de urgență, cu elicopterul SMURD, la un spital din Târgu Mureș.

Un elicopter SMURD a aterizat direct pe zăpadă - la Cota 1400, în Sinaia - ca să o preia pe fata de 6 ani rănită. Toată lumea s-a temut că leziunile suferite în urma căzăturii sunt severe.

Cea mică era pe pârtia Valea Soarelui când s-a petrecut accidentul. Făcea parte dintr-un grup de șapte copii - însoțiți de un instructor de schi. Se antrenau pentru un concurs și urma ultima coborâre de pe versant.

Fetiță a urcat într-un telescaun cu 4 locuri alaturi de o colegă și de un turist. Ea a stat la margine. Deși bara de protecție era trasă, copila a căzut de la aproape 8 metri înălțime, pe zăpadă.

Cel mai probabil, fetița a alunecat pe sub bara de protecție într-un moment de neatenție iar asta înseamnă că în acel moment nu s-ar fi ținut efectiv cu mâinile de aceasta bară sau nu a mai apucat să se prindă și a căzut în gol.

Zăpada moale a atenuat căderea fetiței

 

Mai mulți schiori s-au oprit imediat în zonă. Cineva a alertat Salvamontul și primele echipe de intervenție au ajuns la patru minute după apel.

"S-a sesizat o alarmă, am auzit în stațiile lor că un copil ar atârna un copil din telescaun. Instalațiile s-au oprit, nu am văzut-o căzând, noi pe la jumătatea traseului am văzut un copil întins pe jos și persoane îi ziceau să nu se miște până când vin salvamontiștii”.

Nae Cojan, șef Salvamont Sinaia: "Era speriată, se pare a avut un traumatism la coloană, am imobilizat-o în saltea. Sigur a alunecat. Știu că bara era pusă pentru că scaunul când pleacă din stație se pune automat, nu trebuie neapărat să o pui tu".

Zăpada moale a atenuat căderea fetiței și asta a fost marea ei șansă, spun salvatorii pentru că în alte condiții situația ar fi fost mult mai gravă. În plus, era echipată corespunzător și avea cască.

O anchetă urmează să stabilească acum cum a fost posibil accidentul. Victima nu era prima dată pe pârtie și era obișnuită cu instalația de telescaun.

Oana Preda, director Clubul Sportiv Carpați: "E la grupa de avansați, deci are experiență, nu e că nu știa ce are făcut".

Copila a fost transportată la un spital din Târgu Mureș. Medicii de acolo au transmis că starea ei este stabilă.

Părinții fetiței au mulțumit medicilor și echipei de intervenție

 

Părinții fetiței au declarat pentru ȘtirileProTV că medicii și echipele de salvamont care au ajutat-o pe cea mică merită doar mulțumiri, la o zi de la incidentul nefericit petrecut pe pârtia din Sinaia.

Mesajul integral

“Mulțumim în primul rând celor de la Salvamont Sinaia, de la cei care au ajuns extraordinar de rapid la locul incidentului până la cel care a organizat toata operațiunea de salvare și a luat cele mai bune decizii pentru fetița noastră, toți au oferit o adevărată lecție de profesionalism.

Mulțumim medicilor de pe elicopterul SMURD care au reușit să insufle curaj unei fetițe speriate și au dat dovadă de o extraordinară căldură umană, în pofida stresului la care sunt supuși… unul dintre medicii de pe elicopter chiar spunea că a rămas fără păr din cauza stressului din ultimii ani…

Mulțumim echipei de la spitalul din Tg Mureș - medicilor, asistentelor medicale și asistentei sociale! Toți s-au ocupat deosebit de eficient și competent de fetița noastră pe parcursul tuturor procedurilor și investigațiilor medicale.

Și apropo de sistemul medical de stat, pe care toată lumea îl condamnă… absolut toți acești Oameni au refuzat categoric orice formă de recunoștință, spunând că pur și simplu își fac doar datoria.”