Scenariile pentru redeschiderea școlilor. Ce reguli vor trebui să respecte elevii

×
Codul embed a fost copiat

Grădiniţele şi şcolile primare încep şi funcţionează cu toţi copiii în săli, în primele două scenarii ale epidemiei Covid: de risc redus şi mediu de contaminare.

La liceu şi gimnaziu, în schimb, în varianta unui risc moderat de transmitere, copiii vor fi împărţiţi şi vor veni la ore alternativ, două săptămâni pe lună. În scenariul roşu, toţi preşcolarii şi elevii învăţa de acasă. În plus, masca va fi obligatorie începând cu clasa pregătitoare.

Preşcolarii vor merge zilnic la grădiniţă, conform programului clasic, dacă epidemia de coronavirus rămâne relativ sub control. Doar dacă riscul de îmbolnăvire ajunge la etapa de vârf, toate unităţile vor fi închise, iar copiii vor trece la învăţare online. În scenariile verde şi galben, stau câte unul la masă, în săli. Nu vor purta masca, dar educatorii şi îngrijitorii sunt obligaţi să o facă.

Dacă până acum părinții încercau să își învețe copiii să împartă ce au cu alţii, acum, elevii trebuie să păstreze toate obiectele pentru ei. În varianta actuală, ordinul cere împărţirea individuală a rechizitelor. Copiii nu au voie să schimbe între ei lucruri, iar părinţii să se asigure că nu pleacă cu jucării de acasă.

Jocul cu mingea şi cele de grup vor fi interzise. Iar instituţia ar trebui să asigure separarea imediată între suspecţii de boli infecţioase şi restul colegilor.

Profesor Nina Nedelcu, director adjunct: "Pe parcursul programului pot apărea simptome de febră, tuse. Ne-am gândit la pregătirea unei săli în care să stea izolaţi până vin să îi ia părinţii."

La nivelul primar, toţi şcolarii vor purta mască, la fel ca şi profesorii lor, pe tot parcursul programului.

Pe lângă triajul făcut neapărat de părinte acasă, scoala trebuie să se asigure că niciun elev cu simptome nu pătrunde în clasă. Chiar dacă, în formă actuală, evaluarea medicală se face la prima oră de curs, mulţi directori au anunţat că asistentul medical va fi prezent la poarta şcolii, cu tot cu termometru.

Ca şi preşcolarii, şcolarii până la clasa a patra vor face şcoala online numai dacă intră în vigoare scenariul roşu de risc epidemic. Altfel, vin zilnic. Stau singuri în bănci ori sunt separaţi de vecini prin astfel de panouri.

Atenţie, învăţătorii şi diriginţii trebuie să stabilească din start locul fiecărui copil. Va rămâne acelaşi, până la sfârşitul semestrului.

Profesor Locia Mihnchievici, director de școală: "Totul să fie extrem de limitat. Să nu schimbe locul din bancă. Copiii sunt expansivi, sunt sinceri şi în formele de manifestare. Sigur, nu putem agrea nici îmbrăţişări, nici apropieri, nici pupături."

Pentru liceu şi gimnaziu, dacă riscul de contaminare e moderat, prezenta la şcoală va fi integrală. În schimb, la risc mediu- scenariul galben- elevii vor fi împărţiţi. Copiii vin alternativ, câte două săptămâni pe lună, iar restul fac cursuri online. Excepţie fac clasele a opta şi a douăsprezecea. Pe aceştia îi aşteaptă examene.

Anii terminali vor veni permanent la ore. Mai departe, în scenariul roşu, şi pregătirea lor, şi rotaţia colegilor se suspendă. Toată lumea rămâne acasă, până trece perioada critică.

Ghidul şcolilor, elaborat de Ministerul Sănătăţii, ar trebui să fie aprobat săptămâna aceasta.

 

Citește și...
O școală ucraineană s-a deschis la Sibiu. Copiii vor învăța în limba maternă, dar și în română
O școală ucraineană s-a deschis la Sibiu. Copiii vor învăța în limba maternă, dar și în română

Copiii ucraineni din Sibiu au o școală a lor, asemănătoare cu cea din Ucraina. Are clase primare și s-a deschis în luni dimineață pentru 80 de elevi care vor învăța în limba maternă, dar și în română.

Studenții încep facultatea luni. Mulți dintre ei se gândesc deja să-și caute un job
Studenții încep facultatea luni. Mulți dintre ei se gândesc deja să-și caute un job

De luni, studenții se întorc în bănci așa că în aceste zile se instalează în cămine. Au venit pregătiți cu pilote și conserve ca pentru o iarnă grea.

Structura anului universitar 2022-2023. Ce vacanțe vor avea studenții anul acesta
Structura anului universitar 2022-2023. Ce vacanțe vor avea studenții anul acesta

Luni, 3 octombrie 2022, studenții și viitorii studenți încep noul an universitar, iar în funcție de conducerea facultăților, cursurile se vor desfășura în format fizic sau hibrid.  

Recomandări
Europa tremură în așteptarea iernii. Criza provocată de inflație și de dependența de gazele rusești se adâncește
Europa tremură în așteptarea iernii. Criza provocată de inflație și de dependența de gazele rusești se adâncește

În așteptarea iernii, toată Europa tremură. Dependența de gazele naturale rusești, dar și creșterea fără precedent a inflației creează mari probleme.    

"e-Estonia, model pentru viitor". Cum au ajuns elevii estonieni cei mai buni din lume. "Educația e a doua noastră religie"

Educația este foarte importantă pentru estonieni și asta se vede an de an, când elevii din această țară ies mereu pe primele locuri la testele PISA, cele care măsoară nivelul de pregătire și de înțelegere a cunoștințelor.

Compania JetFly, bănuită că ar fi livrat Armatei Române kerosen neconform. Procurorii DIICOT investighează cazul
Compania JetFly, bănuită că ar fi livrat Armatei Române kerosen neconform. Procurorii DIICOT investighează cazul

În plin război la graniță, procurorii DIICOT investighează în premieră un caz de înșelăciune și diversiune la Forțele Aeriene Române.