Scandalul „ciocănelul” între sindicaliștii din poliție și șefii de la inspectorat. Tehnica ciocanului, explicată științific
Sindicaliștii din poliție acuză factorii politici din ministerul de interne că i-au dotat pe agenții din stradă cu „chinezării” pentru spart geamul șoferilor recalcitranți care se sfarmă după doar câteva lovituri, însă geamul lateral rămâne intact.
IPJ Constanța a dat imediat replica, încercând să explice „tehnica” lovirii cu ciocănelul.
Disputa între sindicaliștii din poliție și administrație vine de la recentul caz al „bombardierului” cu Mercedes, care a demarat în trombă după ce a fost oprit de polițiști, lovind două mașini în fuga sa. Patru jandarmi și un polițist nu l-au putut scoate din mașină și imobiliza.
„După incidentul din București, șefii s-au grăbit să ia „măsuri”, în stilul caracteristic, și au dotat polițiștii cu dispozitive de spart geamuri. Ridicolul situației este reprezentat de faptul că după numai câteva zile de la distribuirea „dispozitivelor”, adică un plastic ce avea încorporat o bucată de metal, acestea au fost retrase urgent.
Motivul este simplu, nu numai că nu puteau sparge un geam cu această „chinezărie” dar după câteva lovituri în geam se rupea plasticul și pica metalul, după cum se poate vedea în material video de mai jos”, a transmis sindicatul Europol, printr-o postare pe pagina oficială de Facebook.
IPJ Constanța a reacționat imediat, prin serviciul de presă al instituției, și, marți, au transmis un comunicat. Șefii polițiștilor susțin că achiziția ciocănelelor nu are legătură cu incidentul cu „bombardierului”, și a fost făcută cu câteva luni înainte. Mai mult, ciocănelul este doar pentru „protecție” în cazul unui accident, nu poate fi folosit pentru acțiuni ofensive și ar fi proiectat doar pentru a sparge geamul „din interior spre exterior”.
„La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, dispozitivele în cauză au fost achiziționate în cursul lunii martie 2022. Achiziția acestor dispozitive de tip "ciocan spargere geamuri" a fost realizată ca urmare a solicitării Serviciului de Pregătire Profesională, exclusiv pentru protecția polițiștilor, în cazul producerii unor evenimente nedorite.
Mai exact, aceste dispozitive sunt folosite pentru spargerea geamului de la interior spre exterior, totodată, cel care le utilizează având posibilitatea de a tăia centura de siguranță (spre exemplu, în nefericitul caz al unui accident rutier).
Aceste dispozitive fac parte din echipamentul cu care trebuie dotate autospecialele de Poliție.
În ceea ce privește adresa de chemare a tuturor dispozitivelor la sediul instituției noastre, vă comunicăm faptul că această decizie a fost luată anterior apariției în spațiul public a acestor imagini, pentru a fi verificată funcționalitatea dispozitivelor.
La momentul primirii acestora, au fost testate mai multe eșantioane, însă tocmai pentru protecția polițiștilor, în perioada următoare vor fi retestate.
În cazul în care acestea își vor demonstra funcțiile pentru care au fost achiziționate, dispozitivele vor fi înapoiate polițiștilor, pentru dotarea autospecialelor”, a transmis IPJ Constanța în comunicat.