Scandalul de la poligonul Baneasa a ajuns in instanta. Scenariul in care mii de oameni vor fi obligati sa-si darame casele

Ultimul update: Sambata 12 Martie 2016 07:19
Data publicarii: Miercuri 09 Martie 2016 18:29
Categorie: Actualitate

Scandalul din jurul poligonului din Baneasa, zona unde mii de oameni si-au construit locuinte in bataia pustii, la propriu, s-a mutat in instanta.

Miercuri a inceput procesul prin care Ministerul de Interne incearca sa anuleze planul urbanistic zonal, emis de primaria sectorului 1, in 2014. Daca Jandarmeria va avea avea castig de cauza, nu doar ca acolo nu se va mai construi nimic, dar exista riscul ca toate cladirile ridicate in zona sa fie daramate.

Scandalul se invarte in jurul unui teren, odinioara padure, situat in zona rezidentala Baneasa. Zona este disputata de Jandarmeria romana, care are un poligon acolo infiintat in 1969, si de proprietarii a sute de parcele.

Spatiul a fost inclus in zona intravilana a Capitalei in 2000, iar in 2004 primaria sectorului 1 a permis constructia unor case. Totul s-a blocat cativa ani mai tarziu. In urma cu doi ani, s-a dat o noua decizie care a permite constructia de imobile langa poligon. Aceasta este din nou contestata de jandarmi care nu vor oameni in zona in care se trage cu arma.

Zona de siguranta a poligonului are aproximativ 200 de hectare. Pe linia de tragere sunt deja ridicate case, chiar un cartier rezidential. Locatarii se pot trezi in orice moment cu un glont in casa.

Metoda de "descarcare" tot mai populara pentru cei cu meserii stresante. Cat costa o sesiune de tras cu arma la poligon

Din aceasta cauza, jandarmeria a oprit tragerile. In acelasi timp insa, reprezentantii Jandarmeriei au venit miercuri la Tribunalul Bucuresti ca sa ceara anularea planului de urbanism zonal al primariei sectorului 1, adica sa nu mai aiba nimeni voie sa construiasca in apropierea poligonului.

Bogdan Vatamaru, proprietar: "In momentul asta, terenurile sunt ale noastre, dar nu mai sunt folosibile sub nicio forma. Nu mai pot construi, nu le mai pot ingradi, nu le pot ingriji. Mi se pare ca ne aflam intr-o situatie hilara. Hotul care striga hotii."

Jandarmeria a chemat in judecata primaria sectorului 1. Insa nici cei din urma nu s-au lasat mai prejos. Le-au cerut in instanta sa demonstreze cum au omologat poligonul in 2005, stabilind zona de siguranta pe un perimetru unde existau deja locuinte. Si sa nu uitam ca mai sunt si procesele in care proprietarii le-au facut plangeri oficialilor de la Interne.

Miza este una birocratica. Desi poligonul exista din 1969, prin modificarile legislative care au survenit, a fost nevoie de omologarea spatiului de tragere. Asta s-a intamplat in 2005. Primaria spune ca poligonul nu mai trebuia omologat, pentru ca in zone existau deja case si se puteau produce accidente.

 

Cum au ajuns 1.000 de bucuresteni sa locuiasca langa poligonul de tragere al MAI. Oamenii se plang de gloantele din parbriz

Cum au ajuns 1.000 de bucuresteni sa locuiasca langa poligonul de tragere al MAI. Oamenii se plang de gloantele din parbriz

tir ars

Un TIR cu azotat de amoniu a luat loc în mers. Şoferul a scăpat

Primăria Capitalei se împrumută iar, pentru a amâna o datorie din 2005

Importăm carne de vită din Argentina sau Japonia. Un kg de vită Kobe costă 4500 de lei

Drumul românilor spre Vest blochează autostrăzile din România. Un singur muncitor pe șantiere

Șefii funcționarului care se uita la filme porno, la serviciu, au anunțat ce măsuri vor lua

Un poliţist a ajuns la medic după ce a picat un tânăr la traseu. Ce i-a făcut candidatul

loto 6/49

LOTO 6/49. Numerele extrase joi, 26 aprilie 2018. Cel mai mare report din istorie, la Joker

Imagini șocante în București: un șofer se dă jos și sparge geamul unui Logan

Cel puţin 6 bombe neexplodate, găsite la ieşirea din Focşani. Zona ar putea fi evacuată

Poliţişti pe segway, biciclete şi şalupe, în Timişoara. Reacţia localnicilor

Pensionarii din Târgoviște, victime pe bandă ale metodei ”accidentul”. Au pierdut mii de euro

Un bărbat s-a salvat la limită, după ce i s-au blocat ușile mașinii care luase foc