Scandal la spitalul cu 157 de angajați infectați. ”Un doctor veterinar, printre cei trimiși în inspecție de minister”

Ultima actualizare: 23-07-2020 13:31

Conflict la Spitalul Clinic de Urgență din Galați, unde conducerea unității susține că este sufocată de controale.

În plus verificările din punct de vedere al respectării normelor epidemiologice ar fi fost făcute de oameni care au cu totul alte specializări. 

Ministrul Nelu Tătaru susține însă că a găsit nereguli grave, în organizare.

157 de angajați, infectați la Spitalul de Urgență din Galați

 

Spitalul de Urgență din Galați a devenit focar Covid-19, după ce s-au îmbolnăvit nu mai puțin de 157 de angajați.

Medicii din Spitalul Clinic de Urgență din Galați, susținuți de reprezentanții Consiliului Județului, au reacționat după o serie de controale făcute de DSP și corpul de control al Ministerului Sănătății.

Ministrul Tataru a fost, de altfel, în urmă cu 10 zile la Galați și a anunțat că e nemulțumit de modul în care se gestionează criza. Echipa de control trimisă de minister ar fi formată însă din oameni care nu sunt de specialitate.

Costel Fotea, președintele CJ Galați: "O echipă formată dintr-un medic veterinar, un jurist și un medic radiolog – care au verificat, iarăși, funcționarea spitalului. Acuma, să mă ierte Dumnezeu, dar nu cred că un medic veterinar sau un jurist are competența să verifice spitalul în ceea ce privește activitatea lui din punct de vedere epidemiologic."

Alina Dobrea, manager Spitalul de Urgență Galați: "Doamnele de la Constanța, care au venit duminică, la ora 12, au stat trei ore, au cerut anchetele epidemiologice, au constatat că forma, nu fondul, este legal – au plecat apoi luni, la prima oră, spunând că le așteaptă turiștii de pe litoral. Acesta a fost ajutorul din partea ministerului. (...) Doamna medic veterinar stătea într-un cabinet de la Direcția de Sănătate, ne-a chemat la raport – fumând țigară de la țigară, fară niciun fel de protecție, da?"

”Suntem epuizați cu toții”

 

Direcția de Sănătate Publică Galați a amendat spitalul, dar și câțiva medici și asistente, cu câte 5.000 de lei fiecare, pentru că nu ar fi purtat măști medicinale în timpul serviciului.

Doctoriță: "Deja suntem epuizați cu toții. Vedeți, sunt cazuri din ce în ce mai multe. E greu."

Prof. dr. Dorel Firescu: "E o tendință de "să-i schimbăm pe-ai voștri cu ai noștri". Și ne agățăm de fiecare subiecțel. E corect, nu-i corect, îl schimbăm pe ăla. Ne dorin ca aceste controale să se finalizeze cu chestii corecte și reale. Nu cu invenții. Nu-mi permit să stau fără mască și să stau să fumez într-un spațiu închis, în care nu-i voie să fumezi, și să atrag atenția că niste necăjiți, care stau îmbrăcați în uniforma aia ore în sir și-au permis să bea apă. Eu, dacă eram director, o dădeam afară. Cât era ea de la minister!"

Ministrul Nelu Tătaru susține, că neregulile descoperite la Galați sunt foarte grave. De altfel, Spitalul Clinic de Urgență, care este și cel mai mare din estul țării, a devenit focar Covid19, după ce s-au îmbolnăvit nu mai puțin de 157 de angajați.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: ”Avem o evaluare , am fost săptămâna trecută, am văzut că nu se respecta nici o regulă de protecție, nu exista nici la urgențe, nu era nici o anchetă epidemiologică în desfășurare. Putem ajunge la concluzia cum cresc cazurile în personalul medical.”

Din cei 2.200 de angajați ai spitalului, 1.860 au fost testați pentru SARS-Cov-2 până acum. 157 de rezultate au fost pozitive, dar deja 60 de cadre medicale au fost declarate vindecate. Din cauza acestor probleme, secția de gastro-enterologie este închisă pentru dezinfecție capitală.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO