Satele și comunele au devenit țintele comercianților din România. "Explozie" pe piața livrărilor la domiciliu
Românul de la sat este noua țintă a comercianților. Cum marile orașe sunt saturate de malluri și supermarketuri, cei din domeniu încep să își lărgească aria. Și cei de la țară au bani de dat pe alimente, haine sau mobilă.
Inclusiv comerțul online a început să prindă teren, iar în multe localități mici au apărut acele cutii securizate din care oamenii își pot lua singuri comenzile.
Oamenii din Măgureni, Prahova, au pierdut șirul magazinelor care s-au deschis în satul lor. Sunt de toate felurile, de la cele mici cu mâncare și până la hypermarket-uri. Bani să fie. Deși localitatea are mai puțin de 6.000 de suflete, comercianții și-au făcut loc pe unde au putut. Numai pe clienții din centrul satului se "bat" trei alimentare.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Localnic: "E magazin mai civilizat. Vine omul mai ca la oraș. Ia de mai multe feluri, nu e ca la astea mici".
Localnic: "Fiecare după cum dorește, cum poftește, după prețuri".
Localnic: "Tot ce găsim. Pulpe de pasăre, pește și bere. Cea mai bună bere. Eu cum beau apă vomit, când beau țuică, n-am nimic".
Comercianții au înțeles, în sfârșit, că și oamenii din sate au nevoi pentru care sunt dispuși să plătească. De exemplu, pentru că există cerere, un singur hypermarket a deschis peste 530 de magazine în diverse localități. Reprezintă concurența directă pentru cei 42.000 de mici comercianti.
Și mărfurile chinezești au clienții lor.
Localnic: "Mai ieftin un pic și noi cumpărăm de aici. Că suntem aproape și e păcat să nu cumpărăm mai ieftin".
Reporter: "Mai ieftin față de ce?".
Localnic: "Față de mercerie, foarfeca e mai ieftină. Am luat scobitori, ce ne-a trebuit de Sărbători, acum, că s-au golit din casă. Domnule, găsești de toate. Și de astea, perii de spălat mochete, încălțăminte, îmbrăcăminte, tot ce vrei".
Localnic: "De construcții, casnice, sunt destule magazine. Mobilă... S-au făcut magazine mari. E bine că nu mai alergăm mult, mai ales la vârsta noastră".
Inclusiv curierii au început sa mearga zilnic la tara.
Cristi Pelivan, directorul Asociației Magazinelor Online: ''În mediul rural, din total cumpărători, sunt mai mulți cumpărătroi care își comandă cărți. Și în privința hainelor, de exemplu, sunt mai multe persoane din mediul rural care își cumpără haine față de cei din mediul urban. Și aici putem avea și o explicație, nu prea ai de unde în mediul rural să îți cumperi adidași sau tricouri de firmă''.
Numai anul trecut au fost livrate în comune și sate peste 30 de milioane de colete.