ANAF începe controale la persoane fizice care au avut vânzări online de peste 1 milion de lei pe lună
Comerțul online a intrat în atenția inspectorilor ANAF. Aceștia au descoperit zeci de persoane fizice care nu au firme, dar fac vânzări pe internet și de peste un milion de lei pe lună.
„Acolo este clar evaziune fiscală”, a declarat președintele ANAF, care a atras atenția, pe de altă parte, și asupra bacșișului din restaurante. Patronii localurilor nu ar trebui să mai folosească borcanul de pe bar unde pun clienții bani, a mai spus șeful Fiscului.
De câteva luni, firmele de curierat sunt obligate să raporteze informații despre vânzătorii online, care livrează produse cu plata ramburs și clienții care achită, așadar, cash. Așa au descoperit inspectorii de la ANAF vânzători, care nu au firme înregistrate, nu depun declarații de venituri și nici nu plătesc taxe și impozite. Printre ei, și persoane care vând direct pe rețelele de socializare.
Lucian Heiuș,președintele ANAF: „Vă spun că am descoperit persoane fizice care au avut vânzări online de peste un milion de lei într-o lună, ca persoană fizică. Acolo este clar evaziune fiscală și deja suntem în faza finală. Cred că la începutul lunii aprilie, câteva zeci de asemenea persoane vor fi verificate de antifraudă”.
Deși e vorba de sume mult mai mici, președintele ANAF a atras atenția și asupra bacșișului lăsat de clienți în localuri.
Lucian Heiuș, președintele ANAF: „Bacșișul trebuie să fie fiscalizat, pentru că așa prevede legea. Acei administratori, proprietari de asemenea localuri, nu ar trebui să mai folosească acel mecanism cu borcanele pe bar, unde cineva pune bani, pentru că nu mai este legal”.
Vorbim, însă de sume mici, în general, câteva sute de lei adunați într-o zi. Și cum evaziunea fiscală nu e mare, restaurantele nu sunt încă în atenția inspectorilor de la ANAF, a spus chiar președintele instituției. Însă ei pot face controale, dacă există sesizări în acest sens, din partea angajaților sau din partea clienților.
Suma pe care o lăsăm la restaurant chelnerilor trebuie să se regăsească și pe bon, de anul acesta, iar bacșișul este impozitat cu 10%. Restul le revine angajaților, iar în acest fel, bacșișul poate fi achitat și cu cardul, mai comod pentru mulți.
Fată: „Mi se pare mai OK față de dinainte, mi se pare OK să întrebe chelnerii cât vrei să lași”.
Femeie: „Eu nu am cash. Adineauri nu m-a întrebat dacă doresc să las tips. Și a făcut fără tips. O să las data viitoare”.
Dragoș Petrescu: „Acel borcan reprezintă un simbol, simbolul prin care clienții noștri știu că pot lăsa bacșiș. Bacșișul astăzi se fiscalizează în cea mai mare parte a lui, și e un proces care durează, aceste proceduri nu sunt ușoare în restaurante”.
Cei care încasează bacșișul dar nu îl trec pe bonul fiscal, riscă amenzi de până la 4.000 de lei.