Sărbătoarea primăverii, cu obiceiurile sașilor, la Sibiu. Reacția spectatorilor
Peste 800 de elevi de la școlile cu predare în limba germană din Sibiu, împreună cu profesorii lor, au readus la viață obiceiurile săsești, într-o sărbătoare a primăverii.
După o paradă a porturilor populare pe străzile din oraș, petrecerea a continuat la iarbă verde, cu muzică, dans și mâncare tradițională.
Parada veselă a străbătut centrul vechiului burg transilvănean și a dat startul petrecerii. Sute de oameni s-au bucurat de atmosferă și i-au admirat pe elevii îmbrăcați la fel ca sașii, pe vremuri.
Bărbat: „Ne place foarte mult. E chiar un eveniment faptul că atâția părinți de români și-au dat copiii la școala germană și acum copiii de români continuă tradiția preluată, dar foarte frumoasă.”
„Băiatul meu este acolo în paradă e absolut minunat. Super, super, ne simțim foarte bine", spune o spectatoare.
„E foarte drăguță parada, foarte colorată și gălăgioasă! O paradă fericită!” (...)
„A fost chiar o surpriză, am venit doar să vizităm orașul. Ne-am trezit cu toată nebunia asta, cu sunetul fanfarei, copiii, paradă, aplauze” spun alți spectatori.
După paradă, oamenii s-au adunat la marginea Sibiului, într-o poiană din pădurea Dumbrava - același loc unde și vechii sași sărbătoreau diferite evenimente.
Luciana Andrea Radu, elevă: „M-am îndrăgostit tare mult de aceste dansuri, mi se par atât de frumoase și sensibile, minunate, sincer. Costumul, portul popular, e așa frumos brodat, are atâtea detalii."
Maria Iuneș, studentă: „Pentru mine e o mare bucurie și doar se simte parte din mine, parte din identitatea mea.”
Toată lumea a dansat - de la mic, la mare! „Când ne întâlnim, pe muzică săsească dansăm foarte mult. E de suflet”, spune o pensionară
„Sunt niște tradiții frumoase generația care vin din urmă, să aibă ce să moştenească, până la urmă nu contează etnia” explică tatăl unui copil, pe care l-a adus să vadă parada.
Helmut Lerner, organizator eveniment: „Scopul principal era serbarea primăverii în natură. Conviețuire reciprocă, creșterea toleranței, știm bine că în Sibiu trăiesc multe naționalități, românii duc mai departe tradiția.”
Deși acum un secol în România trăiau mai bine de 740 de mii de etnici germani, comunitatea săsească a ajuns să numere în prezent aproximativ 36 de mii de oameni. Dintre ei, puțin peste 1.200 locuiesc în Sibiu.