Mii de sasi stabiliti in strainatate se intorc, in august, in tara. Ce regreta ca au lasat in urma
Mii de sasi, plecati de zeci de ani din tara, se intorc in fiecare an acasa. In august, cand toata lumea isi ia concediu, localitatile din Ardeal sunt pline de sasi, care vin sa revada casele parintesti.
Multi si-au facut timp si au renovat aceste bijuterii arhitecturale, pline de farmec.
Andreas Hihn s-a nascut in localitatea sibiana Rusi, dar a plecat in Germania in 1990 impreuna cu parintii, sotia si cele doua fiice, care aveau atunci 7 si 9 ani. A reusit sa pastreze mostenirea parinteasca si sa isi aduca si fetele, ginerii si nepotii inapoi "acasa".
Andreas a reconstruit din temelii casa parinteasca, insa i-a pastrat stilul si farmecul sasesc. De pe pereti nu lipsesc simbolurile sasesti.
Andreas Hihn: "Stema sasilor cu 7 cetati din Transilvania, asta este stema noastra din Rusi. Si sus "sieben burgen susse heimel" adica "Transilvanie - scumpa patrie".
Anul acesta a cumparat si casa unor vecini si a inceput deja renovarile cu ajutorul ginerilor. Cand vor sa ia o pauza, se retrag intr-un loc unde Andreas isi aminteste de tinerete.
Multi sasi care au plecat din tara viseaza sa revina intr-o buna zi acasa.
"Speram ca inca cativa ani si apoi o sa ne reintoarcem mai multi dintre noi! De ce sa traim in alta tara unde nu suntem cu inima impacata. Mie mi-e tare dor!", spune Reiner Thiess.
Si fratii Lauer se intorc la casa parinteasca de cate ori au concediu. Nu vor sa renunte la ea, pentru ca aici au toate amintirile copilariei.
Frieder Lauer: "Le-am spus la copii ca mai avem vreo 5 ore si suntem acasa. Si cel mare m-a intrebat: Cum acasa, ca noi locuim in Germania. Pentru ei e foarte greu de inteles, pentru ca ei s-au nascut acolo, traiesc acolo si pentru ei aici e numai concediu. Pentru mine, inima tot aici ramane."
Dupa doua-trei saptamani in Romania, sasii se intorc in Germania unde vor lua de la capat viata ordonata. Parca prea ordonata, spun ei.