Sărbătoarea celor 40 de mucenici, celebrată cu delicii din Muntenia și Moldova
Vineri e sărbătoarea celor 40 de mucenici, iar gospodinele din toată ţara relansează competiţia între cele două tradiţii ale momentului.
Românii încă nu s-au hotărât care mucenic e mai bun: cel modovenesc, făcut în cuptor şi înnobilat cu miere, sau cel muntenesc, fiert în zeama dulce, cu scorţişoară. Pentru bărbaţi, lucrurile sunt clare: câştigă varianta celor 40 de pahare de vin.
E forfotă mare pe valea Trotușului, în judeţul Bacău. În comună Agăş gospodinele au încins cuptoarele şi au frământat de zor aluatul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Simona Popescu: „Făină, ulei, nucă, lămâie, vanilie şi apă minerală, pentru că sunt de post. Acum frământăm aluatul cu toate ingredientele.”
De sărbătoarea celor 40 de mucenici din Sevastia, în Moldova se pun la copt colăceii în formă de 8 - numiţi şi „sfinţişori". Femeile urmează întocmai reţeta învăţată de la părinţi sau bunici.
Pentru colăceii de sărbătoare, gospodinele nu folosesc lapte şi ouă, pentru că suntem în postul Paştelui. Nimic nu se compară cu mirosul din bucătarii.
Gospodină: „De obicei, se fac la cuptorul cu lemne, dar având în vedere că e frig şi e iarnă, încă îi facem la cuptorul din cameră.”
Bărbaţii au şi ei obiceiul lor legat de această sărbătoare.
Ion Traicu: „Ei cu băutura. Se toarnă la fiecare şi se dă de băut. 44 de paharele se ţinea pe timpuri.”
Reporter: „Rezistă cineva, bădie?”
Ion Traicu: „Nu rezistă. Doar dacă bea 44 de dimineaţă până seara.”
În Muntenia, obiceiul mucenicilor e păstrat cu aceeaşi sfinţenie, dar colăceii sunt fierţi în zeamă, cu nucă, zahăr şi scorţişoară.
Dumitra Ilie: „Am primit mucenici de la Ionică. Noi, femeile, împărţim mucenici, iar bărbaţii beau 44 de pahare de băutură!”
Ioana Ilie, gospodină: „Se fac cu covrigei cu apă, zahăr, cu sos alb de faină, cu nucă multă, cu vanilie, cu lămâie.”
În Transilvania, puţine gospodine pregătesc mucenici, însă, mai nou, ardelenii au prins gustul bunătăţilor tradiţionale din alte regiuni şi aleg una dintre cele două reţete: moldovenească sau muntenească.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!