Sărbătoarea celor 40 de mucenici. Cele două rețete diferite din România au dat naștere unei dezbateri aprinse
Sărbătoarea celor 40 de mucenici a animat cofetăriile și meniul restaurantelor. Fierți în zeamă, ori copți și tăvăliți prin scorțișoară și nucă, mucenicii sau sfințișorii au fost foarte ceruți.
Dacă au timp, gospodinele îi pregătesc acasă, dacă nu, îi comandă din timp pentru această zi specială.
La toate patiseriile și cofetăriile, clienții cereau desertul zilei de sărbătoarea mucenicilor.
R: Cum merge vânzarea de mucenici?
Vânzătoare: „Foarte bine merge. Vindem în continuu”.
Client: „Cumpăr acum că nu am avut timp să fac și vreau să îi împart pe stradă. Noi așa îi împărțeam la mine acasă. Calzi. Noi făceam 44 de mucenici stil copilași, făceam copți la țest, frământam coca, lăsam să se dospească și pe urmă îi făceam în formă de copilași. La București de când am venit mai facem cu zeamă. La mine la Teleorman nimenea nu face”.
R: Ați făcut acasă mucencii?
Copii: „Da. Am făcut în zeamă. Ne plac mult”.
Cum femeile nu mai au timp să stea în fața cuptorului, cele mai multe au preferat să comande mucenici.
Într-o băcănie tradițională din București sezonul mucenicilor a început mai repede. Încă de pe 1 martie se vând câteva sute de sfințișori pe zi, dar și mucenici cu zeamă.
Există două tipuri de mucenici în România, fapt care a dat naștere unei dezbateri aprinse.
Mierea de albine și miezul de nucă sfărâmată completează de minune mucenicii moldovenești, copți și pufoși.
Marius Tudosiei: „Avem din ambele pentru că noi avem public din toate regiunile țării, motiv pentru care acest război la noi se numește războiul mucenicilor cu sfințișorii pentru că la noi în Moldova ăștia copți cu nucă și miere sunt numiți sfințișori și în sud lumea le zice mucenici. Sunt fierți în zeamă cu mirodenii - cu scorțișoară, miez de nucă doarte mult și cu miere. Sfințișorii moldovenești sunt din aluat care seamănă cu aluatul de cozonac. E foarte pufos. După ce sunt copți când sunt bine răcoriți sunt scufundați într o soluție de miere”.
Platformele de vânzări online au și ele sute de oferte de mucenici. Prețurile ajung până la 150 de lei cutia în unele restaurante.
Dincolo de rețete, semnificația sărbătorii este una de natură religioasă. Legenda spune că cei 40 mucenici au fost 40 de soldați dintr-o unitate militară romană care au preferat să își piardă viața decât să renunțe la credința în Hristos.