Rețete de mucenici moldovenești și muntenești. Trucuri ca să ai cei mai delicioși mucenici
În fiecare an, pe 9 martie, atunci când se sărbătoresc 40 de Mucenici, gospodinele pregătesc mucenici. Rețetele de mucenici sunt diferite de la o regiune la alta. Cei din Moldova sunt copți, în timp ce în Muntenia se fierb.
Pe 9 martie, în tradiția creștină se sărbătoresc cei 40 de Sfinți din Sevastia care au murit pentru credință. Dincolo de semnificația religioasă, românii păstrează în această zi și mai multe tradiții.
Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri din această zi este cel al preparatului de mucenici. În funcție de regiune se pregătesc mucenici moldovenești sau muntenești.
Mucenici moldovenești pufoși - rețeta tradițională
Dacă vreți să vă impresionați membrii familiei și prietenii cu mucenicii moldovenești încercați următoarea rețetă de pe foodstory.ro.
Pentru a prepara aluatul pentru mucenicii moldovenești aveți nevoie de următoarele ingrediente:
• 600 g făină;
• 1 ou;
• 25 g drojdie;
• puțină coajă rasă de lămâie;
• 30 g unt;
• 1 linguriță zahăr;
• 1/2 linguriță sare;
• 300 ml lapte;
Pentru a pregăti siropul aveți nevoie de:
• 1 ceașcă zahăr;
• 1 ceașcă miere;
• 2 cești cu apă;
• 1/2 linguriță esență de vanilie;
Iar pentru topping aveți nevoie de 250 de nuci tocate
Modul de preparare:
Puneți făina într-un vas, iar în centrul ei adăugați drojdia dizolvată în lapte sau în apă călduță, după care adăugați uleiul, zahărul și coajă rasă de portocală.
Frământați până când aluatul prinde consistență, apoi adăugați un vârf de cuțit de sare și frământați până când obțineți un aluat elastic.
Acoperiți aluatul și îl lăsați la dospit, într-un loc cald, până când își dublează volumul.
Pregătirea formei de mucenici
După ce ați pregătit aluatul trebuie să-l împărțiți în bucăți egale, cam cât intră într-un pumn. După care, se ia fiecare bucată de aluat și se întinde în formă de șnur subțire și lung.
Apoi îl îndoiți la jumătate și pe urmă răsuciți cele două bucăți formate și le suprapuneți astfel încât să formați cifra opt.
După împletire lăsați forma la dospit timp de o oră. După ce s-a dospit, se ia forma și se pune pentru 30 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius cu ventilație.
Cât timp aceștia se coc pregătiți siropul. Fierbeți apa cu zahărul și cu aromele timp de 5 minute. După care îl lăsați să se răcească puțin și pe urmă adăugați mierea și esența de vanilie.
Când mucenicii s-au copt îi scoateți din cuptor, îi lăsați să se răcească puțin apoi îi înmuiați bine în sirop, dar cât să fie coaja umedă, iar interiorul pufos. După care îi ungeți cu miere și presărați nucă.
Rețetă pentru mucenici muntenești
Pentru a prepara mucenici muntenești aveți nevoie de:
• 300 g făină;
• 150-160 ml apa foarte calda;
• 1 vârf cuțit de sare;
• 4-5 l apa;
• 2 portocale mari (doar coaja);
• 1 lămâie mare (doar coaja);
• zahăr (cca 10-12 linguri);
• 5-6 linguri pline nucă măcinată;
• scorțișoară;
• esență de rom;
Mod de preparare mucenici muntenești
Puneți făina într-un vas, adaugați un vârf de cuțit de sare, iar în centrul ei adaugă apa fierbinte.
Frământați până când aluatul devine elastic și se răcește complet. Dacă mai este nevoie de făină, mai adăugații maxim 1-2 linguri.
Împărțiți aluatul în porții mici, iar din fiecare porție formați șnururi lungi și subțiri (puțin mai subțiri decât un siret). Formați mici cerculețe pe care apoi le răsuciți astfel încât să obțineți forma clasică de 8 a mucenicului.
Puneți mucenicii pe o bucată de hârtie de copt, unul lângă celălalt, cu atenție să nu se lipească între ei, și îi lăsați să se usuce.
Cum fierbeți mucenicii muntenești
Puneți apa la fiert într-o oală încăpătoare, adăugați zahărul, coaja de lămâie rasă și un vârf de cuțit de sare.
Când apa începe să fiarbă, adăugați mucenicii și îi fierbeți la foc mic. După ce se ridică la suprafață, îi mai lăsați pe foc pentru încă 1-2 minute.
Adăugați esența de rom, scorțișoara și nuca măcinată și amestecați bine.
În momentul în care serviți mucenicii puteți adăugă în farfurie încă câteva linguri de nucă măcinată și puțină scorțișoară.
Rețetă de mucenici de post
Sărbătoarea celor 40 de Mucenici cade în postul Paștelui, de aceea vă prezentăm o rețetă de mucenici moldovenești fără ingrediente de dulce.
Ingrediente mucenici de post
• 600 gr făină albă
• 7 gr drojdie uscată sau 25 gr drojdie proaspătă
• 300 ml apă caldă
• 50 ml ulei de floarea soarelui
• 50 gr zahăr
• 30 gr zahăr vanilinat
• 1/2 linguriță sare
• coajă de la o lămâie
• Ingrediente pentru sirop
• 250 ml apă
• 75 gr zahăr
• 8 ml esență de vanilie
Mod de preparare
Într-un bol, amestecați drojdia cu o lingură de zahăr și 2 linguri de apă caldă. Faceți o adâncitură în mijlocul făinii și puneți acolo drojdia. Lăsați bolul de o parte timp de 10 minute până se activează drojdia.
În restul de apă caldă, adăugați sarea și restul de zahăr, esența, coaja de lămâie și uleiul. Amestecați bine pentru a se dizolvă sarea și zahărul. Turnați câte puțin din amestecul lichid peste drojdia activată, în timp ce amestecați intens adăugând și făina din bol.
Frământați aluatul până când devine compact și nu se lipește. Acoperiți-l cu un prosop și lăsați-l într-un loc cald până își dublează volumul.
Rupeți bucăți mici din aluat și formați șnururi lungi și subțiri. Apoi împletiți-le câte două astfel încât să formați cifra 8.
Așezați mucenicii în tava tapetată cu hârtie de copt și îi mai lăsați 10 minute. În acest timp porniți cuptorul la 180 de grade Celsius. Când cuptorul a ajuns la temperatura setată puneți tava și lăsați-i să se coacă timp de 30-35 de minute. Cât timp se coc mucenicii preparați siropul.
Mod de preparare sirop pentru mucenici de post
Fierbeți apa cu zahărul și esență de vanilie, până când se dizolvă zahărul.
După ce s-au copt mucenici îi lăsați 10 minute de o parte, după care puneți siropul peste ei. După care presărați peste ei nucă din abundență.