Sărbătoare de comemorare a morților la Cluj. Zeci de mii de credincioși la eveniment


Ultimul update: Sambata 02 Noiembrie 2019 11:22
Data publicarii: Sambata 02 Noiembrie 2019 10:09
Categorie: Stiri Sociale

Zeci de mii de credincioşi din Transilvania și Banat au sărbătorit ieri "Luminaţia", sau ziua Morţilor. Oamenii au vizitat mormintele celor dragi, le-au aranjat şi au depus flori şi lumânări.

La Cluj-Napoca sărbătoarea s-a încheiat vineri seară cu un concert de muzică clasică, ţinut în memoria celor plecaţi la ceruri, chiar la intrarea în cimitirul central din oraş.

Peste 2000 de oameni au fost aseară în cimitirul central din Cluj-Napoca, unde membrii Filarmonicii de stat Transilvania au oferit un concert de comemorare a sufletelor dragi, plecate dincolo. Este al cincilea an în care muzica a răsunat de ziua morţilor.

Femeie la spectacol: „Acest spectacol este o soluţie, să spunem, pentru zilele în care trăim, de a ne aduce împreună într-o astfel de zi de sărbătoare în care ne aducem aminte de cei dragi ai noştri care nu mai sunt printre noi."

Bărbat: „Noi suntem băştinaşi din Cluj, dar stăm în Ungaria şi am venit acum aici special pentru sărbătoarea de luminaţie. Concertul este fantastic, ne place foarte mult, mai ales că mai rar reuşim să auzim asemenea interepretari."

Altă femeie: „Acest spectacol este unul extraordinar şi am participat la evenimentele organizate din prima ediţie şi mi se pare că e un lucru extraordinar."

Cu emoţie în suflet, oamenii au spus rugăciuni şi au păstrat momente de reculegere în fața mormintelor ornate cu flori şi lumânări. Pentru câteva ore cele mai luminate locuri din oraş au fost cimitirele, iar melodiile interpretate şi luminile candelelor au încălzit sufletele oamenilor.

Femeie: "E ceva original care nu se face peste tot şi în acelaşi timp mi se pare cel mai frumos mod de a sărbători."

Se spune că lumânările aprinse vineri îi ajută pe cei plecaţi să găsească drumul spre odihna veşnică. Iar astăzi cimitirul central din Cluj va fi o destinaţie turistică, unde se vor organiza tururi ghidate cu ocazia Luminaţiei.

Tradiţii de Ziua Morţilor, în Transilvania şi Banat. Ce fac oamenii de
HALLOWEEN 2019. Care sunt deghizările la modă anul acesta pentru copii şi adulţi
Cea mai înspăimântătoare zi din an. Ce oferte au cluburile pentru Halloween
FULLSCREEN
Sărbătoare de comemorare a morților la Cluj. Zeci de mii de credincioși la eveniment
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO