Rusii nu pot furniza volum suplimentar de gaz pentru Europa. Romania nu este deocamdata afectata
Gigantul rus Gazprom a anuntat sambata ca nu poate furniza volumul suplimentar de gaz solicitat de Europa occidentala din cauza gerului.
Din fericire, la noi vremea s-a incalzit si consumul din industrie s-a redus, pentru ca am intrat in weeek-end. Asa ca livrarile de gaze din Rusia sunt, deocamdata, suficiente. Nu se stie, insa, ce va fi de miercuri, cand gerul revine pentru o saptamana.
Dependenta de gazele rusesti nu e sanatoasa, le-a spus presedintele celor de la Exxon si Petrom.
Traian Basescu: "Incercam sa supravietuim vremii foarte friguroase cu gazele din Rusia, dar sper sa gasim alta solutie in perioada urmatoare."
Si asta pentru ca atunci cand e frig, scad si livrarile din Rusia.
Marlene Holzner, purtatoarea de cuvant a Comisiei Europene:
"Pot confirma ca s-au inregistrat scaderi ale presiunii la gaze in mai multe state membre. Vorbim de Polonia, Slovacia, Austria, Ungaria, Bulgaria, Romania, Grecia si Italia."
Pentru Romania una dintre solutii ar fi exploatarea gazelor de sub Marea Neagra, acolo unde Exxon si Petrom fac acum foraje.
Din cauza vremii, presedintele Basescu si-a anulat vineri vizita pe nava Deepwater Champion a celor de la Exxon, care au gasit gaze in Marea Neagra, in blocul denumit Neptun.
Pana se va confirma ca exista suficiente gaze sub Marea Neagra si le vom putea extrage, ne bazam pe gazele din Rusia.
Pe 16 ianuarie, cand temperatura nu a coborat sub minus 5 grade, Romania a consumat 57 de milioane de metri cubi.
In schimb miercuri, cand temperaturile au coborat chiar si sub minus 20 de grade, s-a inregistrat un consum record de aproape 73 de milioane de metri cubi, din care 19 milioane au fost importuri.