Exista gaze naturale in platforma romaneasca a Marii Negre. Explorarea a fost intrerupta de furtuna
Prima sonda sapata de ExxonMobil (SUA) si OMV Petrom in Marea Neagra indica prezenta gazelor naturale, dar este prematura evaluarea cantitatilor, au anuntat vineri cele doua companii.
"Acest fapt este incurajator, insa este prea devreme in procesul de explorare si evaluare a datelor pentru a specula daca se vor dovedi comerciale sau nu", se arata intr-un comunicat comun al companiilor.
ExxonMobil Exploration and Production Romania, filiala a grupului american Exxon Mobil, impreuna cu OMV Petrom, companie detinuta in proportie de 51% de grupul austriac OMV, deruleaza lucrari de explorare a hidrocarburilor in Marea Neagra.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Prima sonda sapata de cele doua companii, Domino‐1, este amplasata in blocul Neptun, la 170 kilometri de tarm, in ape cu adancimea de aproximativ 1.000 de metri. Operatiunile de foraj au inceput la sfarsitul anului trecut.
Petrom si Exxon au incheiat in 2008 o intelegere referitoare la explorarea in comun a potentialului de hidrocarburi a zonei de mare adancime din perimetrul Neptun.
Directorul general al ExxonMobil Exploration and Production Romania, Ian Fisher, si directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, au avut vineri o intrevedere cu presedintele Traian Basescu, pe care l-au informat ca operatiunea de forare a progresat in ultimele saptamani, insa a fost incetinita din cauza vremii furtunoase.
De altfel, vizita lui Basescu programata pentru sambata pe vasul de explorare al ExxonMobil din Marea Neagra a fost amanata din cauza conditiilor meteo nefavorabile.
Fischer declara, in luna august a anului trecut, ca etapa de dezvoltare si productie a perimetrului petrolier Neptun din Marea Neagra ar putea presupune costuri intre 3 si 10 miliarde dolari, daca faza de explorare se va incheia cu succes.
Harta: ZF
Sursa: Mediafax
Etichete: marea neagra, gaze naturale, sonda, petrom,
Dată publicare:
03-02-2012 21:29