Fosti si actuali sefi ai Romgaz, cercetati pentru subminarea economiei. Replica lui Ioan Niculae

×
Codul embed a fost copiat

Zeci de persoane vor fi audiate de procurorii DIICOT care acuza Romgaz de faptul ca ar fi vandut gaz la pret prefential catre compania detinuta de omul de afaceri Ioan Niculae, fapt ce a condus la scumpiri ale gazului furnizat catre populatie.

23:00 Omul de afaceri Ioan Niculae afirma ca nu a comis nicio ilegalitate si ca datoriile pe care grupul InterAgro le avea catre Romgaz erau esalonate, potrivit unei conventii incheiate cu producatorul de gaze inainte de perioada in care a beneficiat de preturi reduse, iar platile erau in grafic.

"Inca nu stiu pentru ce sunt acuzat, oficial. Am aflat si eu din presa. Nu am comis nicio ilegalitate, iar alaturi de InterAgro, alte 13-14 firme au beneficiat de aceste facilitati", a declarat agentiei Mediafax Ioan Niculae, proprietarul grupului InterAgro.

Oserie de companii au avut posibilitatea, potrivit legii, sa cumpere in perioada mai 2009-31 octombrie 2010 gaze exclusiv din productia interna, la preturi mult mai mici comparativ cu cele din import.

20:50 SRI a sesizat DIICOT cu privire la subminarea economiei nationale in cazul firmei InterAgro a lui Ioan Niculae. Potrivit surselor citate, persoanele vizate in acest caz au fost monitorizate de Serviciul Roman de Informatii (SRI), care ulterior a sesizat Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Citește și
Bursa de Valori Bucuresti
Guvernul va lua in calcul vanzarea la bursa a altor actiuni Romgaz
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Ioan Niculae a fost citat initial de procurorii DIICOT in acest dosar pentru 29 decembrie 2011, dar a motivat ca nu se poate prezenta la audieri, au precizat sursele citate, pentru Mediafax. De asemenea, in 28 decembrie au fost citate pentru audieri 20 de persoane cercetate in acest dosar, iar in 29 decembrie alte 15 persoane.

Dupa audierile din 28 decembrie, in seara aceleiasi zile, cei 15 invinuti si avocati ai acestora au anuntat ca nu se pot prezenta la DIICOT, au mai spus pentru Mediafax sursele judiciare.

19:10 Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala au dispus inceperea urmaririi penale fata de un numar de 40 de persoane, functionari publici cu functii de conducere din cadrul SNGN Romgaz SA, Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei - A.N.R.E. si reprezentanti ai unei societati comerciale din municipiul Bucuresti, pentru savarsirea infractiunilor de complot si subminarea economiei nationale, se arata intr-un comunicat de presa al DIICOT, citat de Mediafax.

Potrivit sursei citate, "in sarcina invinuitilor se retine ca au desfasurat activitati infractionale care au produs un prejudiciu de 126.000.000 USD patrimoniului SNGN ROMGAZ SA si bugetului consolidat al statului si au avut drept consecinta punerea in pericol a sistemul energetic national".

Procurorii au mai precizat ca activitatea infractionala a vizat modalitatea de contractare de catre societatea comerciala a unor cantitati considerabile de gaze naturale, la preturi mult diminuate fata de cele practicate de SNGN Romgaz SA, obtinerea de gaze naturale doar din productia interna, "cu eludarea reglementarilor legale in materie precum si mentinerea facilitatilor acordate societatii, in conditiile in care inregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate".

"Se mai retine ca activitatea infractionala a generat imposibilitatea repartizarii de catre SNGN Romgaz SA a rezervelor necesare pentru realizarea programului national de inmagazinare si cresterea importului de gaze naturale, cu consecinta punerii in pericol a Sistemul Energetic National, ca ramura strategica a economiei nationale si subminarii economiei nationale", se mai arata in comunicat. Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism precizeaza ca in perioada 28 -29 decembrie 2011, la sediul institutiei au fost audiate 35 de persoane, carora le-a fost adusa la cunostiinta invinuirea, urmand ca in perioada imediat urmatoare sa aiba loc audierea celorlalti invinuiti.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Basescu: Nu sunt partizan al privatizarii Romgaz,Transgaz si Transelectrica
Basescu: Nu sunt partizan al privatizarii Romgaz,Transgaz si Transelectrica

Traian Basescu a declarat ca nu este un partizan al privatizarii Romgaz, Transgaz si Transelectrica, dar ca se poate discuta in ceea ce priveste producatorii de energie.

Guvernul va lua in calcul vanzarea la bursa a altor actiuni Romgaz
Guvernul va lua in calcul vanzarea la bursa a altor actiuni Romgaz

Guvernul va lua in calcul vanzarea altor pachete de actiuni minoritare la Romgaz dupa listarea la BVB a 15% din titluri, operatiune care va fi derulata pe piata de capital interna si/sau internationala, pastrand insa pachetul majoritar de actiuni.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.