Roşiile româneşti revin pe piaţă. Cum pot primi agricultorii 3.000 de euro de la stat

Ultimul update: Joi 12 Aprilie 2018 20:55
Data publicarii: Joi 12 Aprilie 2018 18:46
Categorie: Actualitate

Cei trei mii de euro primiţi de agricultori pentru a cultiva roşii timpurii le-a dat curaj multora. Anul acesta sunt cu 25 la sută mai mulţi doritori iar înscrierile continuă.

Românii harnici care au primit anul trecut banii i-au şi investit în solarii şi în instalaţii de încălzire. În judeţul Timiş, peste 40 de legumicultori s-au înscris până acum în programul de ajutor pentru roşiile româneşti şi au dat vestea mai departe.

Mulţi au investit cei 3000 de euro primiţi anul trecut în solarii, pentru a ieşi mai devreme pe piaţă şi spera ca la jumătatea lunii mai să fie deja cu marfă pe tarabe. "Scopul nostru este să ieşim cât mai repede. E important, cum să nu, 3000 de euro sunt bani pentru noi”, spune un cultivator.

Doru Petanec, director Direcţia Agricolă Timiş: "Oamenii şi-au primit/banii la timp, cei 3000 de euro sunt bine primiţi pentru că sunt un ban în plus faţă de ce au primit pe producţia de 3-4 tone, cât a obţinut fiecare."

"Cu banii ne-am recumparat folia pe care ne-a stricat-o vântul şi grindină, apoi am mai extins şi am făcut 2 solarii. Anul acesta facem din nou", spune un legumicultor.

România își vinde pământul cel mai ieftin din UE. 40% din suprafaţa arabilă a țării aparține străinilor

Pe de altă parte, ceea ce iniţial s-a dorit a fi un experiment didactic al Universităţii de Ştiinţe Agricole din Cluj, s-a transformat într-un ajutor real pentru agricultorii romani. Specialiştii pun la bătaie 30 de mii de răsaduri sută la sută româneşti, care vor ajunge în grădinile fermierilor noştri.

Seminţele, cumpărate în mare parte de la Staţiunea de Cercetări Legumicultură din Buzău, au fost plantate în urmă cu mai bine de o lună şi jumătate. Pentru că nu vor să risipească "materialul didactic", răsadurile de roşii, gogoşari, ardei kapia sau vinete vor fi scoase la vânzare de săptămâna viitoare.

De la an la an cererea pentru legumele autohtone creşte simţitor, iar angajaţii acestei universităţi suplimentează şi investesc în aceste sere uriaşe. De pildă, cele 30 de mii de răsaduri vor ajunge la agricultorii romani în cel mai scurt timp la preţuri mult mai mici decât cele găsite pe piaţă. Spre exemplu, acest răsad de roşii costă 1 leu şi 20 de bani.

Şi la Micești, în judeţul Alba, zeci de mii de fire de răsaduri din soiuri româneşti de roşii sau ardei sunt numai bune de pus în pământ.

Pentru a putea beneficia de ajutorul de la Guvern de 3.000 de euro, fermierii trebuie să deţină cel puţin 1.000 de mp de teren şi să obţină o producţie de minimum 2 kilograme de roşii pe metrul pătrat.

Produsele de Paşte, mai scumpe din cauza frigului. Preţul leuşteanului a explodat

Produsele de Paşte, mai scumpe din cauza frigului. Preţul leuşteanului a explodat

VIDEO PROTVPLUS.RO

inundatii albe

Furtună violentă în Harghita. Trei localități au rămas fără curent electric

Marius Ancuța, cunoscutul comentator de snooker, a murit la vârsta de 50 de ani

A fost câștigat marele premiu de la Loto 6/49. Unde a fost jucat biletul norocos

Funcţionari bănuiţi că au luat șpăgi de sute de euro pentru urgentarea dosarelor la "Prima casă"

Sunați la 112 dacă o vedeți pe această adolescentă. Mesajul Poliției Române

CTP: ”Președintele ne comunică faptul că muncește. Acum a profitat tactic”

victima explozie Sighet

Sentinţa definitivă în cazul dublei explozii din Sighetul Marmaţiei. Vinovaţii au scăpat de închisoare

A șasea zi fără apă potabilă în Bacău. Situația delicată în care se află Spitalul Județean

Poveste înfiorătoare în Vaslui. O bunică şi-a salvat nepoata de 6 ani din mâinile unui vecin

Loto 19 iulie 2018. Numerele extrase joi

Putin redeschide "oraşul secret" în care a fost creată neurotoxina Noviciok

Un bărbat s-a legat cu cătușe de Guvern, afirmând că are benzină: ”Dăncilă să nu dea ordonanță”