Românii sunt puși pe distracție. Imagini spectaculoase surprinse la festivalurile și târgurile din Transilvania

Dată publicare: 18-07-2021 10:02
Dată actualizare: 18-07-2021 10:12


Este atmosferă de festival la Târgu Mureş, unde ştrandul din oraș a devenit scena perfectă pentru muzică și bună dispoziție. După mai bine de un an fără festivaluri, oamenii au fost invitaţi la iarbă verde. Dar desculţi...

În schimb, la Bistriţa fiecare sâmbăta este dedicată iubitorilor de alimente realizate după reţete tradiţionale.

Micii producători locali au un târg special, dar pentru că ei lucrează artizanal, în cantităţi mici, marfa lor se termină în doar câteva ore.

Deși temperaturile sunt caniculare, iubitorii de festivaluri au venit în număr mare la „Desculți în iarbă”, primul eveniment în aer liber din Mureș. Sălciile bătrâne au ţinut umbră, astfel încât toţi să se simtă bine și să poată savura atât mâncarea, cât și muzica de pe scenă.

Eduard proprietar food truck: „Noi am ales să facem ceva diferit față de ce se găsește piață streetfood în Romania. Ne place foarte mult să mâncam fructe de mare și să le și gătim și am ales să facem cherhanaua urbană. Lumea e incântată să găsească mâncăruri pe care de obicei la gasește la mare sau în Deltă".

La festival sunt binevenite și familiile cu copii. Pentru ei au fost amenajate locuri speciale de joacă, dar și de creație.

Cei care au ajuns aici au avut ocazia să-și încerce și talentul la pictură. Doi artiști au pregătit pensule și zeci de litri de vopsea pentru doritori.

Artist: „Avem un colț de pictură dedicat tuturor celor care vor să dea o culoare în iarbă. Cel mai frumos lucru e că oamenii își dau frâu imaginiatiei și ies niște lucrări superbe, unele bune de pus în galerii”.

Artist: „Am adus 60 de pensule numai pentru ei. Acum nu le mai găsesc”.

La Bistrița, în schimb, sâmbăta este dedicată iubitorilor de rețete tradiționale. Aceştia îi găsesc în fiecare sâmbată, în centrul orașului, pe micii producători. Aceştia vin cu fel de fel de produse făcute după rețetele bunicilor, folosind ingrediente din propria curte. Localnicii merg acolo încă de la primele ore ale dimineții, pentru a fi siguri că pun mâna pe o pâine aburindă şi multe alte bunătăţi.

Saveta Ban, producător local: „Am plăcintă cu varză, plăcintă cu mărar și brânză, cu cozi de ceapă, fară coadă de ceapă, brânză simplă, un fel de plăcintă cu mere cu vișine”.

Pentru că producţia este artizanală, pâna la orele prânzului marfa se termină. Cei mai mulți clienți vor să simță gustul produselor sănătoase de altădată.

Cumpărător: „Venim săptămânal, în fiecare sâmbătă pentru că găsim produse proaspete, locale, fară aditivi și așa putem și noi să mâncam sănătos”.

De la o căsuță, oamenii cumpără ulei presat la rece. De la ulei de floarea soarelui, la cel de nucă sau cel din semințe de dovleac.

Târgul este deschis în fiecare sâmbătă, până la orele amiezii.


VIDEO PROTVPLUS.RO