Românii par rupți de societate. De ce ne implicăm social atât de puțin


Ultimul update: Duminica 14 Aprilie 2019 20:00
Data publicarii: Duminica 14 Aprilie 2019 18:29
Categorie: Stiri Sociale

Românii par rupți de societate și se implică prea puțin în activitățile care nu-i privesc în mod direct. Mai grav, se numără printre europenii care au cea mai puțină încredere în organizațiile umanitare.

Și se întâlnesc, mai rar cu persoane din afara familiei. Informațiile apar într-un studiu al Institutului de Cercetare a Calității Vieții.

Potrivit studiului, împreună cu Bulgaria avem cea mai scăzută rata de participare socială la nivelul Uniunii Europene, de doar 6 procente, în condiţiile în care media europeană este de 30.

În aceste cifre mici, totuşi, numărul tinerilor care se oferă voluntari aproape că s-a dublat.

Nicoleta şi Radu au înfiinţat în urmă cu un an un ONG prin care ajuta familii nevoiaşe să îşi refacă locuinţele.

Treptat, au reuşit să mobilizeze tot mai multe persoane.

Nicoleta Trifan, vicepreşedinte Asociaţia Acasă în Banat: "Am văzut că, pe de o parte, nu erau meşteri, pe de altă parte erau foarte mulţi oameni care veneau să ne ajute. Aşa s-a născut asociaţia."

Cei doi au ajuns la un proiect ambiţios prin care vor să renoveze 30 de case autentice din localitatea Eftimie Murgu, în judeţul Caraş-Severin, şi să le redea strălucirea şi specificul zonei.

Radu Trifan, preşedinte Asociaţia Acasă în Banat: "De această dată vrem să ajutăm o comunitate întreagă, e vorba de un sat cu foarte mare potenţial turistic, dar care suferă."

Iar voluntari au găsit rapid, prin mediul online.

Maria, voluntar: "Simţi tot fiorul ăla când te duci la oameni şi şi îi vezi neajutoraţi, singuri, vezi bucuria din ochii lor."

Iar de o mână de ajutor este nevoie tot timpul.

Liana Toma, Asociaţia Look Inside : "Noi avem aproape lunar, unori chiar şi săptămânal, acţiuni la azilul de noapte pentru oamenii străzii, la azilul de bătrâni. Strângem alimente pentru bătrânii sau cei care au rămas singuri în satele din judeţul Timiş, strângem bani pentru rechizite şi ghiozdane."

Dintre cei care aleg să fie voluntari, trei procente se îndreaptă spre asociaţiile comunitare sau furnizoare de servicii sociale, un procent egal aleg partidele politice sau sindicatele şi cei mai mulţi, peste 90 de procente, fac voluntariat în asociaţii profesionale, sportive, culturale sau de educaţie.

Potrivit studiului realizat de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, romanii aleg deseori să trăiască izolaţi, chiar şi atunci când sunt înconjuraţi de cunoscuţi.

Nici la activităţile civice nu ne înghesuim şi nu facem ceva concret, atunci când ceva ne nemulţumeşte.

Cifrele arată ca francezii, de exemplu, sunt şi de 5 ori mai implicaţi.

Psihologii spun că implicarea activă în societate ne face în primul rând mai fericiţi şi scade riscul de depresie.

Ica Secosan psiholog: "Persoana care este implicată în aceste comportamente altruiste beneficiază de o serie de efecte psihologice pozitive. Dintre cele mai importante ar fi stabilitatea emoţională/o stima de sine crescută printr-un sentiment de valorizare al propriei persoane, încredere în forţele proprii, în propria capacitate, sentimentul de utilitate."

Cristina, voluntar: "Ca ţara suntem un pic, aşa, întristaţi şi acest lucru ne-ar ajuta să fim un pic mai buni/Energia şi starea psihică ce o dobândeşti după o astfel de acţiune, în acel grup toată lumea e veselă şi doreşte să dea o mână de ajutor, sunt de neegalat."

Nici mişcare nu prea facem. Doar 14 procente dintre noi practică, săptămânal, un sport, faţă de 42 la sută, cât este media europeană. Am rămas constanţi însă doar în ceea ce priveşte participarea la ceremoniile religioase.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Spitalul nou care a ajuns ruină din vina autorităților. Medicii și-au lăsat halatele în cuier
Vaslui, cel mai sărac teritoriu al UE. Soarta lui Petronel, filmat acum 12 ani de ProTV
12 milioane de € pe km la autostrada Sibiu-Piteşti. Contractul semnat după 10 ani
FULLSCREEN
Românii par rupți de societate. De ce ne implicăm social atât de puțin
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO