Spitalul nou care a ajuns ruină din vina autorităților. Medicii și-au lăsat halatele în cuier
VASLUI, POLUL SĂRĂCIEI II. Ați văzut școala din Fâstâci în multe anchete "România, te iubesc!". În acel sat din Vaslui se scrie povestea neromanțată a unor obiceiuri care au ținut tot județul în loc.
Acuzații de fraudă, șpăgi și incompetența, împărțite între constructor și primar. Iar asta e doar o bucată din tabloul dezolant care ni se prezintă. Un spital nou, dat în folosință în 2005, e azi ruină din vina autorităților.
La Lacul Babei, copiii se adună în fiecare dimineață și merg împreună spre școală 6 kilometri. Așistenta socială vine des la familii să le convingă să-i țină în școală.
Una dintre mame o oprește pe uliță cu o problemă: “Nu mai ia complementară, e alocația de susținere a familiei, copiii nu mai primesc.”
De pe margine intervine în discuție un domn aflat în concediu. Are doi copii. Fata încă merge la școală, dar băiatul s-a lăsat în clasa a șasea. E plecat la Poenești de câteva zile. Ni se șoptește că e dus la muncă, dar tatăl neagă. Spune că e la rude.
Asta e lumea în care cresc copiii lor și în care cad pradă sărăciei. Care nu știu ce e dincolo de dealuri, ce înseamnă educația, cum să scape de marea asta de lipsuri.
Doar 9% din populația rurală lucrează în mediul privat. La ultima bursă a locurilor de muncă, cei asistați s-au înghesuit. Nu să-și găsească de lucru, ci să obțină ștampila care le prelungește ajutorul de la stat.
Gelu Duminică, sociolog: “Tu elector, cetățean, eu îți dau socialul, eu îți dau voie să construieșți fără acte, eu te dărâm, eu îți dau voie să tai din pădure, eu îți dau voie să reziști, iar în momentul în care tu ești obișnuit doar să reziști, ti-e frică de cel care îți dă voie.”
La Cozmești e zi de adus fluturașii de la Agenția de Ocuparea Forței de Muncă. Unul câte unul, coboară din mașinile care opresc în față primăriei. Oamenii de la social aduc negații ca să intre banii și luna viitoare. Mulți dintre ei nu știu să scrie și să citească.
De altfel, școala din satul vecin Fâstâci a devenit celebră. De 13 ani așteaptă copiii să intre în clasele noi, dar tot închisă e. De șase ori i-a vizitat Alex Dima, din 2007, și a urmărit epopeea scrisă în jurul unui scandal al căror victime sunt copiii înghesuiți în Ocolul Silvic. Băncile, scrijelite și murdare sunt înghesuite una în alta, iar loc pentru copii nu mai este.
Constructorul Constantin Pușcașu promitea însă o școală care să se învârtă după soare. Pe 15 septembrie 2008, Alex Dima s-a întors la Fastaci. Viceprimarul Aporcaritei ajunsese primar. Copiii fuseseră mutați în Ocolul Silvic, unde de altfel sunt și azi.
Primarul reclama atunci nereguli în construcția școlii, patronul firmei îl contrazicea. Și tot așa. Se dăduseră în judecată, timp în care copiii așteptau școala nouă care nu se mai deschidea. Închisă e și azi.
În 2016, primarul nou ales cade la pace cu constructorul, suspendă procesele și semnează un nou contract. Firma lui Pușcaș reia lucrările, termină școala, dar se reia procesul pentru că nu primește banii.
Școala din Fâstâci a costat peste 2 milioane de lei, iar acum începe să se degradeze pentru că nu e folosită. Imaginea ei e ilustrativă pentru tot ce s-a întâmplat în ultimii ani la Vaslui. Incompetența, interese ascunse și tergiversări, uitând ce e mai important: viitorul copiilor.
Ne întoarcem la Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean, care contrazice și statistici, și realități.
Dumitru Buzatu: “Important e că oamenii muncesc mult. Puteți vedea la Huși, puteți să vedeți la Negrești, orașele sunt îngrijite, se fac eforturi mari să arate bine, covoarele asfaltice reabilitare, apă și canalizare…”
Reținem numele localității Negrești, care apare ca fiind cel mai sărac oraș din Europa și pornim intra-colo. În scripte apar 10.000 de locuitori, un sfert sunt peste graniță. La marginea orașului sunt gunoie, deși zecile de asistați social ar trebui să facă curățenie.
Fosta moară e abandonată, iar fabrica de filatura e ruină. În comunism erau peste 2.000 de angajați în oraș. Azi două mici fabrici de mobilă oferă 90 de locuri de muncă. La primărie ajungem într-o zi de miercuri, când e ședința de Consiliu Local. Un cetățean vigilent ridică problema spitalului.
Situația spitalului din Negrești este emblematică pentru tot ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani în zonă. Închis în 2011 de guvernul Boc, după ce abia fusese dat în folosință, spitalul s-a degradat din ziua în care personalul a fost anunțat să părăsească spitalul.
Paula Herlo: “Doctorii n-au mai apucat să-și spele nici măcar ceștile de cafea, au împachetat și au plecat pur și simplu. Și din acea zi nu s-a mai mișcat absolut nimic în acest spital.”
Pe pat au rămas lenjeriile de atunci, iar în cuiere, halatele medicilor. Instrumentarul medical e și el la locul lui. Aparatura valoroasă a fost distrusă de timp.
Fostul primar l-a concesionat unei firme care mai apoi s-a judecat cu primăria. Actualul edil s-a trezit la preluarea mandatului cu un proces în care erau amendate câteva clauze contractuale. Primarul conduce orașul de 7 ani și se declară neputincios.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!