Legume mai puțin obișnuite crescute în pământ românesc: roșii tigrate și vinete albe

Dată publicare: 21-02-2018 19:03
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Din această vară vom găsi în marile magazine și roșii tigrate, vinete albe, castraveți cu țepi sau amari pentru bolnavii, de diabet și ardei iuți multicolori. Sunt legume mai puțin obișnuite crescute în pamânt românesc.

Două lanțuri de super-marketuri au încheiat un contract cu stațiunea de cercetare din Buzău pentru furnizarea de răsaduri. Acestea vor fi date gratuit fermierilor care aprovizionează magazinele.

În serele Stațiunii de Cercetare pentru Legumicultură din Buzău, muncitorii fac ultimele pregătiri înainte că răsadurile să plece spre fermieri. Micile plante sunt scoase cu grijă din pământ și puse în cutii speciale pentru transport.

Dacă anul trecut, cele mai căutate au fost răsadurile pentru soiul de roșii Buzău 1600, acum se cer legume mai puțîn obișnuite.

Camelia Bratu, Cercetător Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău:"Se cer varietăți speciale cum ar fi tomatele tigrate, tomatele tip banană, tip ardei capia și să nu uităm de castravetele pentru diabet."

La fel de căutate sunt și răsadurile pentru vinete albe, ardeii iuți multicolori și castraveții țepoși - Kiwano.

Neobișnuitele legume vor fi plantate și recoltate de fermierii care au încheiate contracte cu două lanțuri de supermarketuri. Marile magazine vor să difersifice sortimentele de legume crescute în pământ românesc și le asigura fermierilor răsaduri de la Stațiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău.

Costel Vanatoru, Cercetător Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău:"Cultivatorii au fost contactați de către aceste lanțuri de supermarketuri, noi le livrăm semințele și răsadurile, iar aceștia distribuie producția către aceste mari magazine."

Unele soiuri cerute de marile magazine au fost aclimatizate recent în România, altele păstrează gustul de altă dată al legumelor tradiționale - tot mai căutat de clienți.

Petrică Mihai, fermier: "Semințele românești sunt foarte bune, noi folosim în fiecare an cam 30% semințe românești. Este adevărat că produsele sunt mai perisabile însă au gust pentru că gustul contează. Noi avem semințe foarte bune, în zona Buzăului sunt semințe foarte bune. Semințele de import înseamnă de multe ori cam pagubă în buget."

Cel mai devreme în vară vor ajunge în magazine primele roșii tigrate, castraveți amari pentru bolnavii de diabet, vinete albe și alte soiuri de legume cu forme și culori atipice crescute în pământ românesc.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO