Românii, prea atașați de aparatele vechi. Suntem codași la reciclarea deșeurilor electrice
Românii renunță cu greu la aparatele electrice, pe care nu le mai folosesc, iar autoritățile privesc cu dezinteres acțiunile asociațiilor de mediu.
Așa se face că țara noastră se află la coada clasamentelor europene, în ceea ce privește colectarea și reciclarea deșeurilor electrice. În București, de exemplu, nu avem niciun punct de colectare municipal, în timp ce în alte țări europene, există cel puțin unul, la 50.000 de locuitori.
România și alte 39 de țări din întreaga lume au sărbătorit luni Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice. Elevii școlii George Bacovia din sectorul 4 al Capitalei au adunat zeci de deșeuri electrice. Anul trecut au reușit să strângă cea mai mare cantitate de baterii din toată țara, în cadrul proiectului "Patrulă de Reciclare".
Copil: ”Mulţi oameni consideră "de ce să facem noi, fac alţii pentru noi" şi nu este aşa pentru că dacă tu nu faci, el nu face, ea nu face, nu o să mai facă nimeni nimic”.
Copil: ”După ce sunt strânse sunt luate la un centru de colectare, iar apoi sunt topite şi extrase materiale şi resurse din care se pot face altele noi”.
Copil: ”Aşa vor deveni şi apele mai curate şi aerul mai curat. Nu va mai fi atâta poluare”.
Dorina Constantin, directoarea Școlii ”George Bacovia” din Sectorul 4: ”Cred că transmit asta şi părinţilor şi părinţii uneori se străduiesc să dea un bun exemplu şi sper să fie un exemplu continuu, să devenim tot mai conştienţi de impactul tuturor deşeurilor asupra mediului înconjurător”.
Doar 7 milioane de tone de deșeuri au fost colectate în ultimii 8 ani prin programele de colectare a deșeurilor electrice inițiate de Asociația Română pentru Reciclare.
Roxana Puila, Asociaţia "Environ": ”Sunt foarte mulţi români care încă mai păstrează în case echipamente electrice vechi, care fie sunt stricate, fie nu le mai folosesc, dar pe care le ţin că piese de mobilier sau le donează, iar, mai nou, practică este vânzarea pe site-urile de profil. Din păcate, doar 20% din cât se generează ajunge în circuitele oficiale de reciclare”.
România este, din păcate, la coada clasamentelor europene în ceea ce priveşte colectarea şi reciclarea deşeurilor electrice. Potrivit celor de la Eurostat, în anul 2016, rata atinsă de ţara noastră a fost de 1, 6 kg pe cap de locuitor, cea mai mică de Europa. Media fiind de 8, 9 kg la nivel european.
Nu ne ajută, însă, nici infrastructura. Potrivit normelor europene, în fiecare oraș din țară ar trebui să fie cel puțin un punct de colectare pentru deșeuri electrice la 50.000 de locuitori. În Germania, Suedia sau Belgia mecanismul de colectare selectivă este extrem de bine pus la punct. Deșurile electrice sunt preluate săptămânal din zonele special amenjate, iar cei care amestecă deșeurile riscă amenzi de sute de euro.