Romanii nu vor mai plimba hartii intre institutii. Guvernul taie cozile pentru obtinerea cazierului si a copiilor legalizate

×
Codul embed a fost copiat

Anul trecut, romanii au pierdut 2 milioane de ore, cam 250 de ani, pentru a obtine cazierul judiciar. Mult prea mult, crede Guvernul, care a eliminat aceasta procedura pentru cetateni.

Daca o institutie de stat are nevoie de cazierul cuiva, il va cere direct Ministerului de Interne. Masura face parte dintr-un pachet mai mare de simplificare a vietii omului de rand.

Aproape ca nu este roman care sa nu fi trecut pe la politie ca sa isi ceara cazierul judiciar, cerut de o alta institutie a statului. Ei bine, aceasta procedura va fi desfiintata. Institutia care doreste cazierul il va solicita direct de la Ministerul Administratiei si Internelor, iar cetateanul va fi scutit de plata a 12 lei si de drumul la Politie si la Posta.

Romanii vor face mai putine drumuri si la notariate. Multe institutii cer copii legalizate de pe tot felul de documente. Este o pierdere de timp si de bani, a decis guvernul. Noua regula va fi mult mai simpla: omul merge la institutia respectiva cu originalul si o copie, iar functionarul de la ghiseu va fi cel care va spune ca respectiva copie este conforma cu originalul. Plimbatul hartiilor este pe lista neagra a guvernului.

Guvernul a decis ca institutiile publice sa nu va mai ceara in mod obligatoriu celebra "copie xerox" dupa cartea de identitate, ci sa o puteti trimite prin e-mail, desigur dupa ce ati scanat documentul. Tot prin e-mail se va putea trimite dovada platii unei amenzi rutiere, in loc sa mergeti la politie sa prezinti chitanta. Masura este foarte utila mai ales pentru cei care primesc amenda departe de casa, de exemplu in timpul unui concediu.

Citește și
cozi la Primaria Sectorului 2
Cozi nesfarsite la Primaria Sectorului 2 pentru taxe. Tanar: "Lucrez in strainatate, iar cand vii aici iti faci cruce"
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe” din Liban

Guvernul a aprobat si scutirea de la plata impozitului de 2 la suta din valoare creditului pentru cei care apeleaza la Legea darii in plata. Scutirea se acorda insa o singura data, asa ca este nevoie de o lista a beneficiarilor.

Anca Dragu, ministrul Finantelor: "Se infiinteaza acest Registru al acestor actiuni de dare in plata el va fi administrat de notari si practic acolo se poate verifica foarte usor in momentul in care cineva solicita sa faca uz de aceasta procedura daca plateste sau nu impozitul pe transferul proprietatii."

Estimarile arata ca pana acum au fost initiate 3 mii de dari in plata.
 

Articol recomandat de sport.ro
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Citește și...
Schimbarile pregatite de Dacian Ciolos, in lupta cu birocratia.
Schimbarile pregatite de Dacian Ciolos, in lupta cu birocratia. "Cazierul judiciar se va solicita doar intre institutii"

Guvernul a adoptat in sedinta de marti un pachet de masuri pentru debirocratizare, printre care eliminarea copiilor legalizate pentru diverse documente si transmiterea cazierului judiciar intre institutii.

Cozi nesfarsite la Primaria Sectorului 2 pentru taxe. Tanar:
Cozi nesfarsite la Primaria Sectorului 2 pentru taxe. Tanar: "Lucrez in strainatate, iar cand vii aici iti faci cruce"

Sute de persoane stau la cozi umilitoare pe la ghiseele primariilor, in fiecare zi.

Dispare taxa care i-a facut pe romani sa piarda 2 milioane de ore pe drumuri si la cozi in 2015. Ce hartii
Dispare taxa care i-a facut pe romani sa piarda 2 milioane de ore pe drumuri si la cozi in 2015. Ce hartii "taie" Guvernul

Birocratia de la ghisee se simplica. Dispare celebrul xerox dupa buletin, dar si taxa de 2 lei pentru eliberarea cazierului. Iar mamele vor depune un singur dosar in loc de trei pentru a obtine ajutoarele de crestere a copilului.

Recomandări
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, joi, la Wroclaw, Polonia, un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între care România, afectate de inundaţii, informează AFP.

George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea "Sunteți un om violent?"

La PRO TV, continuă seria de interviuri cu principalii candidați la prima functie în stat, iar invitatul de joi seara este liderul AUR, George Simion.

Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile
Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile

Campania electorală pentru alegerile parlamentare va începe la data de 1 noiembrie 2024, a decis joi Biroul Electoral Central, care a transmis și interdicțiile după cele 30 de zile de campanie.