Romanii nu vor mai plimba hartii intre institutii. Guvernul taie cozile pentru obtinerea cazierului si a copiilor legalizate
Anul trecut, romanii au pierdut 2 milioane de ore, cam 250 de ani, pentru a obtine cazierul judiciar. Mult prea mult, crede Guvernul, care a eliminat aceasta procedura pentru cetateni.
Daca o institutie de stat are nevoie de cazierul cuiva, il va cere direct Ministerului de Interne. Masura face parte dintr-un pachet mai mare de simplificare a vietii omului de rand.
Aproape ca nu este roman care sa nu fi trecut pe la politie ca sa isi ceara cazierul judiciar, cerut de o alta institutie a statului. Ei bine, aceasta procedura va fi desfiintata. Institutia care doreste cazierul il va solicita direct de la Ministerul Administratiei si Internelor, iar cetateanul va fi scutit de plata a 12 lei si de drumul la Politie si la Posta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Romanii vor face mai putine drumuri si la notariate. Multe institutii cer copii legalizate de pe tot felul de documente. Este o pierdere de timp si de bani, a decis guvernul. Noua regula va fi mult mai simpla: omul merge la institutia respectiva cu originalul si o copie, iar functionarul de la ghiseu va fi cel care va spune ca respectiva copie este conforma cu originalul. Plimbatul hartiilor este pe lista neagra a guvernului.
Guvernul a decis ca institutiile publice sa nu va mai ceara in mod obligatoriu celebra "copie xerox" dupa cartea de identitate, ci sa o puteti trimite prin e-mail, desigur dupa ce ati scanat documentul. Tot prin e-mail se va putea trimite dovada platii unei amenzi rutiere, in loc sa mergeti la politie sa prezinti chitanta. Masura este foarte utila mai ales pentru cei care primesc amenda departe de casa, de exemplu in timpul unui concediu.
Guvernul a aprobat si scutirea de la plata impozitului de 2 la suta din valoare creditului pentru cei care apeleaza la Legea darii in plata. Scutirea se acorda insa o singura data, asa ca este nevoie de o lista a beneficiarilor.
Anca Dragu, ministrul Finantelor: "Se infiinteaza acest Registru al acestor actiuni de dare in plata el va fi administrat de notari si practic acolo se poate verifica foarte usor in momentul in care cineva solicita sa faca uz de aceasta procedura daca plateste sau nu impozitul pe transferul proprietatii."
Estimarile arata ca pana acum au fost initiate 3 mii de dari in plata.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, guvern, lege, acte, documente, birocratie, cazier,
Dată publicare:
29-06-2016 18:57