Schimbarile pregatite de Dacian Ciolos, in lupta cu birocratia. "Cazierul judiciar se va solicita doar intre institutii"

Ultima actualizare: 01-07-2016 01:00

Guvernul a adoptat in sedinta de marti un pachet de masuri pentru debirocratizare, printre care eliminarea copiilor legalizate pentru diverse documente si transmiterea cazierului judiciar intre institutii.

 "Am reusit totusi sa punem azi pe masa Guvernului si sa pregatim pentru decizie un pachet de masuri care, speram noi, in timp, sa simplifice viata cetatenilor si a contribuabililor. Cazierul judiciar care era solicitat pentru foarte multe decizii sau tipuri de documente oferite cetatenilor, (...) conform cu aceasta ordonanta de urgenta se va solicita doar intre institutii, in asa fel incat cetateanul nu va mai trebui sa se plimbe intre ghisee, sa scoata cazierul judiciar pe o hartie de la un ghiseu si sa il depuna la alt ghiseu. (...) Institutiile statului vor fi abilitate si obligate sa se organizeze in asa fel incat sa poata sa transmita direct aceste date. Copiile dupa buletin, care se solicita, la fel, la foarte multe dosare, ele vor putea fi trimise si prin email si actul normativ (...) prevede ca in termen de 30 de zile institutiile publice au obligatia sa anunte adresa de email la care se vor putea transmite aceste documente atunci cand ele sunt solicitate. Se vor elimina copiile legalizate pentru o serie de documente. Aceasta legalizare se va face conform cu originalul de catre functionarii care solicita aceste documente, in asa fel incat nu vor mai trebui cheltuieli suplimentare sau sa punem oamenii in plus pe drumuri pentru chestiuni care se pot face si mai simplu", a explicat prim-ministrul la inceputul sedintei de Guvern.

Romanii au solicitat peste doua milioane si jumatate de caziere judiciare anul trecut. Guvernul a calculat ca asta inseamna 2 milioane de ore petrecute de cetateni pe drumuri. Echivalentul a 288 de ani. Potrivit Guvernului, timpul pierdut a insemnat invoiri de la serviciu, frustrarea cetatenilor si pierderi de productivitate.

Ciolos a mentionat ca in relatia cu Fiscul va exista posibilitatea platilor prin card "atat la ghiseele ANAF, cat si la Trezorerie pentru diferite dari sau obligatii financiare".

"Venim si cu niste masuri prin care, intr-un mod mai larg, cerem institutiilor statului sa isi diversifice mijloacele de plata oferind posibilitatea platii cu cardul prin POS sau prin alte mijloace electronice", a precizat premierul.

Dacian Ciolos a adaugat ca efortul de debirocratizare trebuie sa continue si i-a cerut ministrului pentru Consultare Publica, Violeta Alexandru, sa monitorizeze implementarea deciziilor luate prin OUG.

"Daca azi venim cu decizii care vizeaza in mare majoritate cetatenii si contribuabilii, in perioada imediat urmatoare (...) avem pregatite deja si cateva masuri care sa vizeze si in mod specific mediul de afaceri, care la randul sau se confrunta cu birocratia", a anuntat premierul.

Ciolos: Introducem mecanisme mai simple pentru acordarea CNP si a certificatului de nastere celor fara identitate

Executivul ar putea adopta marti un proiect de act normativ, care vizeaza crearea unor mecanisme mai simple si mai clare prin care sa se acorde un CNP si un certificat de nastere copiilor si adultilor fara identitate, a anuntat premierul Dacian Ciolos, la inceputul sedintei de Guvern.

"Un al doilea act normativ pe care il propunem astazi spre adoptare vizeaza simplificarea si facilitarea obtinerii de identitate a unor cetateni ai acestei tari care traiesc alaturi de noi, dar care, din diferite motive, administrative sau anumite circumstante specifice, nu au identitate. (...) Pentru cei fara identitate este mult mai greu sa aiba acces la anumite servicii publice, sa aiba acces la educatie, sa aiba acces la sanatate, sa aiba acces la un loc de munca si, de cele mai multe ori, aceste persoane le gasim si in randul celor mai saraci sau vitregiti de soarta. Cel mai grav este ca avem multi copii fara identitate si care (...) nu pot sa-si asigure un viitor la fel ca si ceilalti. Prin acest act normativ venim (...) cu niste mecanisme mai simple si mai clare prin care sa se acorde un CNP si un certificat de nastere copiilor, dar si adultilor fara identitate", a explicat premierul Ciolos.

Totodata, prim-ministrul a precizat ca prin acest act normativ va fi acordat mai mult timp pentru procedura de declarare a unui nou-nascut.

"Vom acorda mai mult timp pentru procedura de declarare a unui nou-nascut, de la 15 la 30 de zile, tocmai pentru a da timp suficient pregatirii unor documente, mai ales in situatii mai dificile, cand parintii, la randul lor, nu au acte de identitate, pentru ca ei sa se poata identifica si sa poata sa faca aceste documente pentru copii", a aratat Ciolos.

Acesta a mai spus ca pentru copiii mai mari sau pentru adulti care nu au certificate de nastere se va putea face o cerere la primarie.

"Pentru copiii mai mari sau pentru adulti care nu au certificate de nastere se va putea face o cerere la primarie si primarul (...) va fi obligat ca in termen de 90 de zile sa elibereze actele de identitate pe baza unor declaratii si colectarii unor date necesare pentru acest lucru. (...) Pentru adulti si copii fara identitate trecem de la o procedura judecatoreasca, ce era mai complexa in momentul de fata, la o procedura administrativa, care este mai rapida. Pentru copiii institutionalizati si care nu au acte de identitate, acest lucru se va putea face si pe baza declararii domiciliului la institutia la care ei sunt institutionalizati. Deci o decizie importanta care ne va permite (...) ca toti cei nascuti in Romania sa poata sa obtina act de identitate si apoi sa beneficieze de diferite prestatii sociale", a mai afirmat Ciolos.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO