Românii, mai atenţi la dotările mașinii cumpărate decât la kilometraj. Capcanele în care cad

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 03 Octombrie 2018 18:42
Categorie: Financiar

Când cumpără o maşină second-hand, românii sunt mai atenţi la dotări, decât la kilometraj. Aşa au ajuns să cumpere autoturisme cu 200.000 de kilometri la bord, dublu faţă de ce luau acum 10 ani.

Şi nici nu se străduiesc să mai verifice rulajul, astfel ca 70% din maşinile vândute la mâna a doua au kilometrajul falsificat, după cum arată un studiu realizat în domeniul auto.

Samsar: În 2017 maşina avea 202.000 de km, în 2016 maşina avea 150.000. Aşa ceva nu găseşti, să vezi cum merge maşina şi cum stă pe drum!
Reporter: De unde poţi să ai siguranţa că nu s-au dat kilometri intapoi?
Samsar: V-am dat nişte hârtii pe care nu vi le dă nimeni. Mergem la 10 maşini din târg şi dacă are cineva aşa hartii eu îmi tai gâtul. Am venit cu ea pe drum pe roţi, oricum maşinile astea merg un milion de kilometri!

Astfel de discuţii au loc în multe târguri auto. Clienţii sunt mai atenţi la sistemul de navigaţie, scaune cu încălzire şi trapă, decât la vechime. Şi cumpăra maşini cu peste 200.000 de kilometri la bord, conștienți fiind că, în unele cazuri, nici acesta nu e real.

Client: "Mi-am dat seama că are kilometrajul dat înapoi, are mulţi kilometri, avea vreo 180 şi eu cred că avea dublu. Kilometraj dat înapoi."

La vânzare, mulţi samsari prezintă acte din care ar rezulta că maşina ar avea reviziile la zi, nu a fost avariată şi nici prea rulată. Însă trebuie să fiţi foarte atenţi!

Şofer: "Se poate face la mână, se poate scoate la imprimantă, nu e mare filozofie. Se fabrică orice, vrei carte de service, se fabrică. Sunt şi maşini care lăsa de dorit în ceea ce priveşte calitea şi revizii."

Au apărut şi diverse site-uri, unde clienţii pot verifica istoricul maşinii, ca să afle dacă a fost lovită şi nu are kilometrajul falsificat. Iar mecanicii îi sfătuiesc pe toţi potenţialii cumpărători să fie atenţi, pentru că un preţ mic poate ascunde multe defecte.

Paul Rujan, director de vanzări auto: "Dacă cineva a măsluit kilometri la maşină şi nu corespunde cu numărul de kilometri la care trebuia schimbată distribuţia, e posibil ca cureaua de distribuţie să se rupă şi atunci se defectează motorul. Cu cât e mai mare rulajul, motorul e posibil să cedeze."

Pe piaţă au apărut şi specialişti care vă pot ajuta, contra-cost, la evaluarea maşinii dorite. Au dispozitive pentru citirea kilometrajului real din calculatorul maşinii şi pentru a verifica dacă autoturismul a fost revopsit, ca urmare a unei avarii.

Inspector care măsoară stratul de vopsa: "Aici e atât de gros încât nici aparatul nu poate măsura, fix pe dunga aceasta este practic făcută din chit. Uşa aceasta a fost sifonata destul de rău şi ea. Sunt şanse foarte mari ca această maşină să fi avut afectat şi pragul sub apărătoarea de plastic, va trebui demontata."

Şi Registrul Auto Român a promis că va crea o bază de date care să le permită clienţilor să afle istoricul şi kilometrajul maşinii, însă nu a reuşit încă să o pună la punct.

Samsarii fac în medie 45 de milioane de euro profit numai din falsificarea kilometrajului, astfel încât să vândă maşinile mai scump, estimează o platformă online din domeniul auto. Deocamdată această înşelăciune nu este pedepsită în România.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Riscurile anunțate de ANAF pentru românii care și-au cumpărat mașini second hand de la samsari
Riscurile anunțate de ANAF pentru românii care și-au cumpărat mașini second hand de la samsari
VIDEO PROTVPLUS.RO
cablu internet
România, lider european la viteze de acces la internet pe reţelele fixe, cu peste 100 Mbps
România, invadată de asiatici. Salariile primite de aceștia
Cât de mult cheltuie românii de Sărbători. Mulţi fac credite pentru cadouri şi mese festive
România ar putea intra în 2019 fără un buget votat de Parlament. Unde s-a blocat
Țara preferată de români pentru joburi majorează masiv salariul minim
Efectele Brexitului. Salariile au explodat în Regat, dar nu mai sunt angajați
euro
Când va adopta România moneda EURO. Anunțul făcut de Guvern
Se scumpește masa de Crăciun. Comparație între prețul produselor în 2017 și în 2018
Noi reguli pentru darea în plată. Cum vor putea românii să scape de datorii
Avertismentul FMI despre economie: ”nori de furtună se adună”
Volkswagen ocolește România. Ce țară a ales pentru investiția gigant din estul Europei
Prețuri mari pe piață înainte de Crăciun. Leguma care s-a scumpit cu 32% față de anul trecut