Românii, mai atenţi la dotările mașinii cumpărate decât la kilometraj. Capcanele în care cad
Când cumpără o maşină second-hand, românii sunt mai atenţi la dotări, decât la kilometraj. Aşa au ajuns să cumpere autoturisme cu 200.000 de kilometri la bord, dublu faţă de ce luau acum 10 ani.
Şi nici nu se străduiesc să mai verifice rulajul, astfel ca 70% din maşinile vândute la mâna a doua au kilometrajul falsificat, după cum arată un studiu realizat în domeniul auto.
Samsar: În 2017 maşina avea 202.000 de km, în 2016 maşina avea 150.000. Aşa ceva nu găseşti, să vezi cum merge maşina şi cum stă pe drum!
Reporter: De unde poţi să ai siguranţa că nu s-au dat kilometri intapoi?
Samsar: V-am dat nişte hârtii pe care nu vi le dă nimeni. Mergem la 10 maşini din târg şi dacă are cineva aşa hartii eu îmi tai gâtul. Am venit cu ea pe drum pe roţi, oricum maşinile astea merg un milion de kilometri!
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Astfel de discuţii au loc în multe târguri auto. Clienţii sunt mai atenţi la sistemul de navigaţie, scaune cu încălzire şi trapă, decât la vechime. Şi cumpăra maşini cu peste 200.000 de kilometri la bord, conștienți fiind că, în unele cazuri, nici acesta nu e real.
Client: "Mi-am dat seama că are kilometrajul dat înapoi, are mulţi kilometri, avea vreo 180 şi eu cred că avea dublu. Kilometraj dat înapoi."
La vânzare, mulţi samsari prezintă acte din care ar rezulta că maşina ar avea reviziile la zi, nu a fost avariată şi nici prea rulată. Însă trebuie să fiţi foarte atenţi!
Şofer: "Se poate face la mână, se poate scoate la imprimantă, nu e mare filozofie. Se fabrică orice, vrei carte de service, se fabrică. Sunt şi maşini care lăsa de dorit în ceea ce priveşte calitea şi revizii."
Au apărut şi diverse site-uri, unde clienţii pot verifica istoricul maşinii, ca să afle dacă a fost lovită şi nu are kilometrajul falsificat. Iar mecanicii îi sfătuiesc pe toţi potenţialii cumpărători să fie atenţi, pentru că un preţ mic poate ascunde multe defecte.
Paul Rujan, director de vanzări auto: "Dacă cineva a măsluit kilometri la maşină şi nu corespunde cu numărul de kilometri la care trebuia schimbată distribuţia, e posibil ca cureaua de distribuţie să se rupă şi atunci se defectează motorul. Cu cât e mai mare rulajul, motorul e posibil să cedeze."
Pe piaţă au apărut şi specialişti care vă pot ajuta, contra-cost, la evaluarea maşinii dorite. Au dispozitive pentru citirea kilometrajului real din calculatorul maşinii şi pentru a verifica dacă autoturismul a fost revopsit, ca urmare a unei avarii.
Inspector care măsoară stratul de vopsa: "Aici e atât de gros încât nici aparatul nu poate măsura, fix pe dunga aceasta este practic făcută din chit. Uşa aceasta a fost sifonata destul de rău şi ea. Sunt şanse foarte mari ca această maşină să fi avut afectat şi pragul sub apărătoarea de plastic, va trebui demontata."
Şi Registrul Auto Român a promis că va crea o bază de date care să le permită clienţilor să afle istoricul şi kilometrajul maşinii, însă nu a reuşit încă să o pună la punct.
Samsarii fac în medie 45 de milioane de euro profit numai din falsificarea kilometrajului, astfel încât să vândă maşinile mai scump, estimează o platformă online din domeniul auto. Deocamdată această înşelăciune nu este pedepsită în România.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Sursa: Pro TV
Etichete: soferi, masini second hand, samsari, kilometraj,
Dată publicare:
03-10-2018 18:42