Riscurile anunțate de ANAF pentru românii care și-au cumpărat mașini second hand de la samsari
Românii care și-au cumparat in ultimii ani mașini la mâna a doua de la samsari, pot avea ghinionul să fie chemați la ANAF pentru explicații ori să piardă avansul dat.
Asta dacă le-au luat de la cei care au fraudat statul de TVA. Inspectorii Antifraudă avertizează că metoda este des folosită si au început verificările. De curând, polițiștii au prins doi samsari care au prejudiciat statul cu 5,5 milioane de lei într-un singur an.
Poliţiştii din Capitală au descins în casele a doi bărbaţi, de la care foarte mulţi oameni au cumpărat maşini la mâna a doua aduse din străinătate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cei doi asociaţi sunt acuzaţi că au vândut în anul 2016 aproximativ 200 de maşini, în valoare de 20 de milioane de lei. Pe niciuna dintre ele nu au înregistrat-o în evidenţele fiscale şi aşa s-a ajuns la un prejudiciu de peste 5 milioane de lei. Cei doi primeau comezi de orice tip de maşină, pe care o aduceau din Germania sau din Belgia.
Nu este un caz izolat. Potrivit estimărilor oficiale, statul a fost prejudiciat în acest fel, doar anul trecut, cu mai bine de 4 milioane de euro. Ca să combată acest fenomen, ANAF a anunţat că verifică atent anunţurile de vânzare a maşinilor de ocazie venite din Uniunea Europeană.
Anul trecut a adus cifre record pentru maşinile second hand din import. Totalul a fost de peste o jumătate de milion de autoturisme. Inspectorii Antifrauda suspectează că o parte din aceste maşini au fost vândute prin scheme de fraudare a TVA-ului, aşa că au început vânătoarea.
Potrivit inspectorilor Antifrauda, de multe ori, maşinile sunt comercializate de samsari, reprezentanţii ai unor firme din Italia, Bulgaria, Ungaria. Doar că după ce vând maşinile, aceste firme nu mai plătesc TVA-ul în România şi dispar.
Din vina lor pot suferi cei care s-au bucurat că şi-au comandat o maşină la un preţ mai mic.
"Orice neconformitate va atrage reținerea autovehiculelor și chiar confiscarea acestora de către inspectorii DGAF, până la soluționarea cazului", spun inspectorii antifrauda.
Iar dacă este reţinută, un cumpărător poate rămâne fără avansul dat pentru maşina adusă din Uniunea Europeană. În plus, va fi chemat la ANAF ca să dea explicaţii, spun autorităţile, care vin cu recomandări pentru clienţi: să evite să cumpere cu banii jos, să solicite toate actele maşinii şi să verifice dacă firma are cod românesc de identificare fiscală.
Autorităţile au verificat anul acesta 38 de firme care au cumpărat maşini la mâna a doua din Uniunea Europeană în valoare de 40 de milioane de euro.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!