Românii care produc țuică și pălincă ar putea primi finanțare de la Guvern. O sticlă de pălincă poate costa și 2.000 de euro
Țuica și pălinca ar putea fi recunoscute la scară largă și peste graniță. Ministrul Agriculturii a anunțat că producătorii români ar putea primi finanțare pentru mici fabrici dotate cu utilaje moderne de procesare.
Am valorifica, astfel, producția de prune, care ne clasează pe primul loc în Uniunea Europeană și pe patru în lume.
În localitatea Medieșu Aurit, din județul Satu Mare, se produce pălincă după o rețetă veche de peste 100 de ani. Nu doar din prune, ci și din cireșe amare, caise, pere sau mere. După distilare, licoarea se ține la maturat în butoaie cel puțin un an, doi.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cum se savurează pălinca
Spre deosebire de țuică - ce se bea sub formă de shot, pălinca se savurează, cel mai bine la o temperatură de 18-23 de grade.
Silviu Zetea, antreprenor: „De la nuanța alb cristalină până la cea auriu, rubiniu, accentuează proprietățile de bază. O guști și trebuie să aibă o nuanță fină, ușor aromată cu amprenta fructului din care provine.”
O sticlă de pălincă din gama premium se vinde și cu 2.000 de euro.
Tanita Groza-Zetea, antreprenor: „Un produs triplu distilat, din cireșe amare, stă la maturare de mai bine de 17 ani, ce-i conferă o valoare foarte mare. Conținutul etichetei suflat în aur și forma sticlei și cutia de lemn în care vine ambalată dau o valoare în plus.”
De ce există prea puțini producători de țuică și pălincă premium în România
Producătorii de țuică și pălincă premium sunt încă prea puțini la noi. Oamenii sunt obișnuiți să producă acasă, pentru consumul propriu sau comerț la negru. Ioan este singurul producător de țuică înregistrat în Bistrița-Năsăud. Face totul legal și reușește astfel să exporte în toată Europa.
Ioan Angelini, producător de țuică: „Ne străduim să facem o țuică de calitate care a ajuns în întreaga lume”.
Ministrul Agriculturii a declarat recent că ia în calcul finanțarea producătorilor de țuică și pălincă pentru linii de procesare.
Isac Ilarie, președintele Societății Naționale a Pomicultorilor din România: „Decizia este, dar ea trebuie completată. Niște echipamente certificate, pentru că din păcate se face țuică și în niște cazane care nu sunt prea corespunzătoare din punct de vedere al sănătății.”
România, fruntașă la producția de prune
România este pe locul unu în Europa la producția de prune, urmată de Franța și Italia. Iar în lume ocupăm locul patru după China, Serbia și Statele Unite. Cum anul acesta se anunță o producție bună de prune, avem toate șansele să rămânem fruntași.
Ing. Florin Motea, șef de fermă din Aiud: „Fructele s-au format, prunele sunt destul de frumoase, din acest moment nu mai există riscul să mai pierdem din ele.”
Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2020 am importat cu 43% mai multe băuturi spirtoase decât în anul precedent.