Pălinca românească ce se vinde cu 2.000 de euro litrul. Producătorii anunță scumpiri
Se încing cazanele în nordul țării, unde miroase a prune zdrobite, pentru că este vremea palincii.
Vremea nu le-a priit pomilor fructiferi, care au dat mai puțin rod, însă prunele sunt mai dulci, așa că licoarea are o aromă deosebită. Vestită este și palinca de caise sau de cireșe amare. Nu e de mirare că străinii sunt dispuşi să dea bani grei pe un litru.
Străinii au pus România pe harta ţărilor care ştiu să facă licori speciale, pentru care sunt dispuşi să plătească sute sau chiar mii de euro. Un sortiment, de pildă, este foarte apreciat:
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Silviu Zetea, producător: „Avem aici un baston sprijin la bătrâneţe fiindcă după o vârstă nu mai pot să bei cum o făceai în tinereţe, ai măsura la baston şi ai cu ce să te sprijini. Mai avem aici un minibar cu trei sortimente cu palinca şi pahare în cutie de lemn pictată care ajunge la câteva sute de euro."
De la un producător, peste 30.000 de litri de pălincă ajung în toată ţara, dar şi în Marea Britania, Italia sau America. Licoarea va fi mai scumpă, căci fructele au fost mai rare anul acesta.
Silviu Zetea, producător: „A fost un an bun pentru pălincă. Preţul o să se modifice, cel mai probabil preţul va creşte cu 30-40% în ţară, dar pe piaţa externă nu va fi foarte mult influenţat. Undeva la 10-15%."
Fascinaţi de pălincă, mulţi străini vin la noi în ţara să vadă cum este produsă şi să guste din cât mai multe sortimente. Şi în Bihor prunele sunt mai puţine, dar numai bune pentru palinca.
Cornel Mihele, producător: „Producţie mai puţin faţă de anul trecut, dar mai dulci şi pălinca iese de calitate. Şi productivitatea e mai bună."
Nu doar prunele dau o palincă de calitate. Licoarea obţinută din cireşe, de exemplu, e o delicatesă care se vinde peste hotare şi cu 2.000 de euro litrul. Şi cea de caise este la mare căutare.
La câţiva kilometri distanţă - tot în judeţul Bihor, un producător şi-a înregistrat marca de palincă în urmă cu 10 ani.
Florian Chise, producător: „Mai mult o promovăm la târguri şi în străinătate, şi în Berlin am fost, şi în România mergem la toate târgurile importante. Este căutată şi palinca de gutui."
Cazanele vor sta pe foc toată toamna. Prunele mai zemoase care nu ajung la palinca sunt transformate în magiun.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!