Românii au luat cu asalt centrele de testare Covid, iar laboratoarele nu mai fac față. ”Nu ne convine, dar asta e”
Centrele de testare Covid din întreagă țară s-au aglomerat și se fac liste de așteptare care se întind pe câteva săptămâni. Cererea este extrem de mare, după ce mai multe țări au anunțat că le cer românilor, la graniță, dovada că nu au Covid-19.
Așadar, cei care plănuiesc o vacanță în străinătate trebuie să ia în calcul și în cât timp primesc rezultatul, dar și costul destul de ridicat al testului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Vă rog să stați mai distanțați! Doamnă, mergeți mai în față!”.
În Arad, numărul celor care cer să li se facă testul Covid a crescut de 4 ori în ultimele zile.
Cei mai mulți doritori aleg să meargă la spitalul de stat unde tarifele sunt la jumătate față de cele percepute de privați.
Aici testarea costă 215 lei, iar rezultatele sunt gata în 24 de ore.
”Intenționez să merg cu mașina și tranzitul Ungariei, Sloveniei se cere acest test. Ne conformăm cerințelor, nu ne convine, dar asta e”.
Simina Roz, purtător de cuvânt Spitalul de Urgență Arad: ”Dacă la începutul săptămânii trecute aveam în medie câte 15 solicitări pe zi, iată că acum depășim 60 de programări pe zi”.
Pentru românii care au nevoie să se testeze înaintea plecării în vacanță, Ministerul Sănătății a afișat pe site-ul propriu o listă de laboratoare din rețeaua publică.
Numai că în multe județe din țară acestea abia fac față solicitărilor urgente, venite de la spitalele care îngrijesc pacienți Covid.
Andreea Neculau, directorul DSP Brașov: ”Nu avem cum să deservim simultan pe laboratoarele noastre și patologia și tot ce înseamnă ”la cerere”. Orice încărcare a laboratorului cu teste întârzie obținerea rezultatului pentru un pacient care este bolnav”.
”Va exista o presiune din ce în ce mai mare”
În Brașov, de exemplu, testarea la cerere poate fi făcută doar în laboratoarele private care sunt, la rândul lor, asaltate de solicitări. Deja s-au făcut liste de așteptare.
Cristina Pușcașu, medic epidemiolog infecționist: ”Sunt absolut convinsa că va exista o presiune din ce în ce mai mare și de aceea rugămintea este ca lumea, atunci când știe că pleacă în concediu, să își facă programare chiar dacă programarea este peste două sau peste trei săptămâni”.
În Argeș laboratoarele private au anunțat deja că nu pot rezultatele mai devreme de 72 de ore.
Adriana Molfea, manager Spitalul Județean de Urgență Pitești: ”Mai mult de 200 de teste pe lună nu cred că vom putea efectua, pentru cei care pleacă în vacanță”.
Odată obținute testele trebuie traduse în limba țării de destinație, iar asta înseamnă o cheltuială în plus de minimum 50 de lei.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: coronavirus, centre, testare, plata, laboratoare,
Dată publicare:
13-07-2020 19:40