Plantele mediteraneene care pot fi plantate in ghiveci si sunt usor de intretinut. "Face vreo 500 de lamai, de 2 ori pe an"
Un pont pentru cei care adora sa gradinareasca. Tot mai multi romani au inceput sa cultive plante mediteraneene si obtin lamai si mandarine cu o aroma incredibila.
Desi nu avem o clima foarte prietenoasa, specialistii spun ca arbustii plantati in ghiveci sunt usor de intretinut. Iarna pot fi depozitati in casa, iar primavara, cand temperaturile sunt constante, pot fi dusi afara. In timp ce unii pastreaza fructele pentru consum, altii le-au vandut, rapid.
In fata casei unui barbat, de langa Timisoara, si-au facut loc doi lamai. Ambii sunt sunt incarcati cu zeci de fructe. Curtea este plina de un parfum imbatator atunci cand pomii infloresc.
Barbat: "E o lamaie din pomul propriu, are o culoare frumoasa, o coaja un pic mai groasa decat cele ce se gasesc in comert. Sucul e un pic mai redus, in schimb are o aroma extraordinara in perioada verii, in fiecare zi servim limonada, din lamaile din pomul propriu"
La fel de bine puteti sa va bucurati de un mandarin sau de un portocal. Toti acesti arbusti rezista la temperaturi reduse, insa pentru rezultate cat mai bune iarna ar trebui feriti.
Maria Bala, profesor, Universitatea de Stiinte Agricole Timisoara: "Peste iarna rezista, daca temperatura este constanta. Si la sase, si la zece grade, si la 12 grade, numai sa nu fie fluctuatii mari de temperatura. Mai poate fi pastrat si la temperatura mai mica, de 3-4 grade, dar atunci sa nu fie lumina puternica, nu sunt pretentiosi. "
Arbustii au nevoie de apa o data la 3-4 zile si este de preferat sa folositi ghivece de teracota sau lemn pentru ca radacinile au nevoie de aer.
Sorin Udescu: "Face vreo 500 de lamai pe an, cam doua productii pe an"
De altfel o femeie a vandut, anul acesta, lamai din productia proprie in piata volanta din Timisoara.
Gheorghina Ivan: "In nici o ora s-au dus toate, diferente eu zic ca sunt, asta sunt bio, alea sunt tratate. Eu vreau sa imi iau si un portocal."
Ca sa va bucurati de fructe arbustul trebuie altoit. Specialistii spun ca este un proces simplu, pe care il poate face oricine acasa.
Apoi, totul se leaga. Arbustul ar trebui sa produca primele lamai la doi ani de la altoire.