Au aparut fermele subterane, in foste adaposturi anti-aeriene. Cum arata legumele folosite la restaurante cu stele Michelin

27-10-2016 08:16


Gradinaritul viitorului. "Semintele" unei revolutii in agricultura au fost sadite in foste adaposturi anti-aeriene, aflate la cativa metri adancime, sub strazile Londrei.

Acolo au aparut ferme subterane, ale caror produse sunt folosite inclusiv in bucataria unuia dintre restaurantele londoneze, cu stele Michelin.

Foile de salata pe care le foloseste maestrul bucatar provin dintr-o ferma subterana, unde lumina artificiala asigura fotosinteza, iar plantele incoltesc si se dezvolta in rafturi cu pamant si nutrienti naturali.

Pe o suprafata de 400 de metri patrati sunt cultivate plante fragede, lasate sa creasca doar pana apar primele frunze. Exista de la salata, usturoi, ridichi sau coriandru pana la exoticul mizuna, mushtarul japonez.

Ferma de sub pamant seamana cu o sera conventionala, doar ca lumina zilei este inlocuita cu cea artificiala. Si asta e de folos in tarile nordice, friguroase, unde, mai ales iarna, soarele e zgarcit la vedere.

Richard Ballard, "Growing Underground": "Recream intreg spectrul luminii, printr-o combinatie de culori rosii si albastre, cu putin verde, galben si portocaliu."

Eficienta este maxima.

Richard Ballard, "Growing Underground": "Ingrasamantul este pregatit "la etaj" si ajunge la plante odata cu apa, care curge in mod natural pana la subsol. Apoi, surplusul de apa trece prin filtre, este curatata si procesul se repeta."

Nu sunt folosite pesticide, iar regulile de igiena sunt riguros mentinute.

Compania care detine ferma din subteran spune ca cererea pentru produsele sale este atat de mare, incat ar putea extinde suprafata, de la 400 la 4000 de metri patrati. Asfel, productia obtinuta ar depasi 8 tone.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO