România va cumpăra cele mai moderne avioane de luptă din lume. Ce dotări au aeronavele F-35
În contextul războiului de la graniță, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a avizat marți cumpărarea celor mai moderne avioane de lupta din lume. Este vorba despre aeronavele americane F-35.
Procesul de înzestrare ar putea începe după 2030, timp în care ne vom apăra spațiul aerian cu trei escadrile de F-16.
Intrat în serviciu acum 7 ani, F-ul 35A al americanilor de la Lockheed Martin nu este un simplu avion și nici o simplă armă. Este cel mai modern și mai letal mijloc de luptă de generația a V-a.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
De la fuselajul special și vopseaua cu formula secretă, care duc la o urmă pe radar ca cea dată de o pasăre, până la bombele și rachetele, ascunse în cala avionului, toate îl fac aproape imposibil de detectat.
Radarul de ultimă generație, sistemul de bruiaj, viteza supersonică, peste 8 tone de bombe de precizie, un tun, muniție și șase rachete, îl transformă într-o fortăreață care nimicește tot pe o distanță de 2.300 de kilometri.
Numai că ceea ce face cu adevărat special acest avion de luptă multirol, adică și de vânătoare și bombardier, este integrarea lui în sistemul inteligent, care va acoperi teritoriul României.
De la sol, radarele și computerele vor ghida armamentul și vor sincroniza fiecare F-35 cu celelalte avioane similare din dotarea noastră sau a partenerilor NATO. Practic vorbim de un sistem colectiv de apărare, care poate lovi la distanțe mari, cu precizie mortală.
Nu e de mirare că toate țările își cumpără F 35-uri cu prețuri care pleacă de la 115 milioane de dolari aparatul și muniția și pot ajunge la 140 de milioane de dolari sau 200, în funcție de configurație.
CSAT-ul a dat undă verde, mai rămâne că Parlamentul să aprobe achiziția, România să aibă aceste sume mari la dispoziție, dar chiar și așa, procedurile vor începe după 2030 și va dura ani de zile, până când să avem prima escadrilă formată din 16 astfel de avioane ale viitorului.