Romania, tara europeana cu cei mai multi cetateni in inchisorile din UE. Cele mai frecvente infractiuni comise de romani
Romania este tara europeana cu cel mai mare numar de cetateni in inchisorile UE conform unui raport intocmit de o echipa de jurnalisti europeni care au strans date din 25 de state membre UE, mai putin Croatia, Malta si Cipru, scrie EU Observer.
Tara care are cei mai multi cetateni incarcerati in Uniunea Europeana este Marocul, se arata in raport. Aproximativ 11.700 de marocani sunt inchisi in UE.
Romania urmeaza in clasament cu 11.511 cetateni inchisi, Albania este pe locul 3 cu 5.722 de detinuti, Turcia pe locul 4 cu 4.798, iar Polonia pe locul 5 cu 4.449.
Cifrele sunt din 2015 (Franta din 2014) si sunt estimari, pentru ca tarile folosesc metode de raportare diferite.
In raport se arata ca romanii sunt, de regula, inchisi pentru infractiuni minore, precum furturi, jafuri si furturi din buzunare.
"In Germania, aproape 60% dintre romani sunt in inchisoare pentru furt si acest lucru este destul de neobisnuit, pentru ca cei mai mulsi detinuti sunt inchisi pentru infractiuni violente sau jafuri", a explicat Christian Walburg, profesor de Criminalistica la Westphalian Wilhelm University, Munster, citat in raport.
Majoritatea infractorilor romani din inchisorile UE provin din zone sarace si ajung la inchisoare dupa ce comit o serie de infractiuni marunte. Exista, insa, si retele de crima organizata implicate in clonare de carduri, trafic de fiinte umane, fraude online, si chiar arunca in aer bancomate.
Oficial, 2,9 milioane de romani locuiesc in afara granitelor Romanie, in UE. Cei mai multi se afla in Italia, peste un milion, si acolo se afla si cel mai mare numar de romani detinuti. mai mult, timp de 10 ani, pana in 2015, detinutii cu nationalitatea romana au fost cei mai multi in inchisorile italiene. in 2016, numarul lor a scazut de la 2.893 la 2.825.
Expertii citati de raport explica aceasta scadere prin faptul ca, romanii au fost pana acum cea mai mare comunitate de straini in Italia si au fost si tinta discriminarii si persecutiei politiei. insa cu amenintarea terorista, aceasta tendinta s-a schimbat, iar tinte ale prejudecatilor au devenit marocanii.
"Presiune sub care ne aflam din partea organizatiei teroriste Statul Islamic va schimba si prejudecatile despre romani", a afirmat Patrizio Gonnella, seful Asociatiei Antigone, un ONG care monitorizeaza respectarea drepturilor civile in inchisorile italiene de 20 de ani.