WWF: doua treimi din animalele salbatice de pe planeta vor disparea pana in 2020. Raportul ingrijorator
Cel mai amplu si complex raport de pana acum despre viata pe Terra traseaza o perspectiva extrem de sumbra pentru anul 2020. 67% din populatia vertebratelor va disparea.
Raportul, ce poate fi citi aici, a fost realizat de World Wildlife Fund in colaborare cu Societatea Londoneza de Zoologie si a identificat ca principale cauze ale acestui declin poluarea, vanatoarea, defrisarile si exploatarea excesiva. Oamenii de stiinta sustin ca daca vom continua in acelasi ritm numarul vertebratelor din anul 2020 va fi cu 67 de procente mai mic fata de numarul inregistrat in anul 1970. De atunci pana in 2012 omenirea a pierdut deja 58% din populatia de animale, relateaza The Guardian.
Creaturile deja pierdute traiau in toate formele de relief, de la munti si paduri, pana la mari si oceane si includeau atat specii despre care se stia ca sunt pe cale de disparitie, cum ar fi elefantii si gorilele, dar si animale precum vulturii si salamandrele.
Colapsul vietii este, pe langa schimbarile climatice, cel mai important rezultat negativ al erei Antropocene, o perioada geologica in care oamenii domina Pamantul. "Nu mai suntem o lume mica pe o planeta mare. Am ajuns o lume mare pe o planeta mica si suntem intr-un punct de saturatie." afirma profesorul Johan Rockstrom directorul executiv al unui institut de cercetare din Stockholm.
"Bogatia si diversitatea vietii pe Terra sunt fundamentale pentru sistemele biologice care le sustin. Viata se autosustine, iar noi oamenii suntem parte a aceleiasi ecuatii. Daca pierdem diversitatea, natura asa cum o stim se va prabusi." avertizeaza Marco Lambertini director general al WWF. El a mai adaugat ca suntem complet dependenti de natura pentru a ne oferi aer, apa, hrana, materiale, dar si fericire, liniste si inspiratie.
Raportul a analizat 14.000 de populatii de animale din 3.700 de specii de vertebrate, pentru care exista date concludente. De aici a rezultat o masuratorare similara indicilor bursieri, care arata starea actuala a celor 64.000 de specii de animale si gradul de conservare.
Cele mai grave cauze sunt distrugerea habitatelor naturale, agricultura extensiva, defrisarile, vanatoarea si exploatarile. 300 de specii de mamifere se indreapta catre disparitie din cauza consumului excesiv.
Si poluarea este un aspect important. Spre exemplu, balenele si delfinii din apele europene au de suferit de pe urma deversarilor. Vulturii din sud-estul Asiei au fost decimati in ultimii 20 de ani dupa ce au mancat carcase de bovine carora li s-a administrat un antiinflamator puternic. Raurile si lacurile sunt cele mai afectate habitate. Aici am pierdut deja 81% din numarul populatiilor, fata de 1970.
Cu toate acestea, exista cercetatori care sunt rezervati cu privire la acest raport care pune mai multe studii la un loc. "Este in mare parte adevarat, dar intregul este mai mic decat suma partilor." spune profesorul Stuart Pimm de la Universitatea Duke din America.
Sursa: The Guardian
Etichete: animale, biologie, disparitie, raport, viata, wwf, terra,
Dată publicare:
27-10-2016 12:31