Primul raport dupa cutremurul de 5,3 pe Richer produs in Romania. Ce au aflat specialistii despre regiunea Transilvaniei

×
Codul embed a fost copiat

Transilvania nu este protejata de munti in cazul unui cutremur, cum se credea pana acum. Informatia apare in primul raport al specialistilor despre recentul cutremur, de 5,3 pe Richter.

Sunt date pretioase care vor fi introduse in viitoarele harti de hazard seismic, inexacte in acest moment. Avem doar 130 de puncte de masurare, adica 5% din necesar. "Romania trebuie impanzita cu astfel de sisteme", ne recomanda si specialistii japonezi, veniti in Capitala ca sa ne prezinte noile tehnologii. La ei in tara toata populatia este avertizata cu 30 de secunde inainte de cutremur.

Harta specialistilor de la Institutul National de Cercetare in Constructii confirma ceea ce stiam deja: acum doua saptamani, pamantul s-a miscat cel mai tare in Iasi, zona incercuita cu portocaliu, deloc obisnuit pentru un astfel de cutremur.

Masuratorile au aratat insa si altceva: cutremurul s-a resimtit in Transilvania la fel ca in Bucuresti, iar asta, noteaza raportul, "limiteaza inca o data validitatea afirmatiei privind efectul de "scut" al Muntilor Carpati".

"Pana in prezent Muntii Carpati erau considerati o zona de atenuare a efectelor cutremurelor catre Transilvania. La acest cutremur radierea a fost pe toata Romania, cu preponderenta pe zona Iasi, Barlad, Vaslui, dar s-au inregistrat valori foarte mari si dincolo de Carpati, Brasov, Covasna", spune directorul INFP Constantin Ionescu.

Citește și
Raed Arafat
Secretarul de stat in MAI, Raed Arafat, despre tragedia din Colectiv: "Orice situatie poate sa se intample, oriunde in tara"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Datele pretioase vor fi analizate cu atentie, apoi incluse in noile harti de risc si hazard seismic, atat de importante pentru determinarea zonelor care ar putea fi afectate de un cutremur major si pentru imbunatatirea standardelor in constructii.

Suna promitator, insa nu trebuie sa uitam un lucru. In multe zone din Romania in acest moment nu se fac nici un fel de masuratori. Targu Mures sau Alba Iulia sunt doua exemple. In prezent, determinarile se mai fac, atentie, si pe baza unor procedee aproximative de extrapolare, asa cum e definita "tehnica" in raport.

In teren, avem 130 de sisteme de masurare, cand, de fapt, ne-ar trebui 2800 sau macar 300, pentru fiecare oras.

Institutul de Fizica a Pamantului a depus la Ministerul Fondurilor Europene un proiect pentru suplimentarea si innoirea aparaturii, insa n-a fost considerat prioritar, asa ca a fost respins.

Masuratorile sunt esentiale, spun si specialistii japonezi, campioni la preventie, si actiune in caz de cutremur.

In Romania, aveti nevoie de cat mai multe accelerometre, aparate de detectare a seismului, aveti nevoie de cat mai multe, pe tot teritoriul si pe baza lor se pot face avertizari seismice", a spus specialistul Akira Wada.

Avertizari care, la ei, apar chiar si cu 30 de secunde inainte de cutremur. Toata populatia este avertizata pe telefonul mobil. Aplicatia a fost testata vreme de 2 ani, pentru ca lumea sa se obisnuiasca treptat cu astfel de anunturi si sa nu se panicheze, si functioneaza deja de 5 ani.

"Oamenii isi pot inchide aragazurile, trenuriel Express se pot opri si se pot pregati pentru cutremurul ce vine pregatirea populatiei", spune specialistul.

Trebuie sa recunoastem insa. Romanii sunt departe de-a fi pregatiti pentru asa ceva. La ultimul cutremur, de 5,3, un barbat a sarit pe fereastra de frica si si-a rupt piciorul si sute de oameni au sunat la 112 pentru ca nu stiau masuri elementare de siguranta, daca sa ramana sau nu in case, in ciuda tuturor campaniilor de educare facute de autoritati.

"Sa alertezi populatia Romaniei in acest moment cu cateva secunde inainte de cutremur nu este deloc benefica. Va induce panica, iar oamenii vor fi prinsi exact in casa scarii, unde nu trebuie sa fie", spune Raed Arafat.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Japonezii au venit sa ne invete cum sa evitam o catastrofa in caz de cutremur. De ce
Japonezii au venit sa ne invete cum sa evitam o catastrofa in caz de cutremur. De ce "nu merg" solutiile lor in Romania

Expertii japonezi, campioni in preventie si actiune in caz de cutremur, ne invata si pe noi ce trebuie sa facem in cazul unui eventual dezastru.

Secretarul de stat in MAI, Raed Arafat, despre tragedia din Colectiv:
Secretarul de stat in MAI, Raed Arafat, despre tragedia din Colectiv: "Orice situatie poate sa se intample, oriunde in tara"

Secretarul de stat in MAI, Raed Arafat, a declarat ca nimeni nu poate garanta ca drama din clubul Colectiv nu se poate repeta oriunde in tara.

Cutremurul de sambata a scos la iveala o problema uriasa in Buzau. Ce au descoperit locatarii din blocurile cu bulina
Cutremurul de sambata a scos la iveala o problema uriasa in Buzau. Ce au descoperit locatarii din blocurile cu bulina

Neglijenta autoritatilor i-a condamnat deja la moarte de pe locatarii blocurilor cu bulina din orasul Buzau.
 

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.