România și mai multe țări UE cer amânarea obligației de testare a mâncării pentru noi substanțe chimice, foarte periculoase
Mai multe state europene, printre care și România, cer Comisiei Europene să amâne aplicarea unui regulament care ar urma să oblige producătorii de alimente să își testeze produsele în laborator pentru noi substanțe chimice.
Sunt vizate așa numitele hidrocarburi aromatice care ajung în mâncare, în procesul de fabricație. Cercetările Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor au arătat că sunt foarte periculoase pentru om.
Hidrocarburile aromatice sunt substanțe chimice periculoase pentru om, care se strecoară foarte ușor în alimente în timpul producției, ambalării, transportului și depozitării. Acestea provin din lubrifianții chimici folosiți pentru ungerea mașinilor și echipamentelor de fabricare a mâncării. Să luăm, de exemplu, uleiul de măsline.
”Ele vin din poluare, din aer. Vin din procesul de culegere, din tractoarele cu care se duce la moară, din mașinile care există în moară. Au lubrifianți hidrocarburi. Este imposibil să le scoți din procesul de producție”.
Regulamentul european ar urma să fie emis în septembrie, însă câteva state, printre care și România, cer Comisiei Europene o amânare, astfel încât toată lumea să își pună la punct liniile de producție.
În special asociațiile grecești producătoare de ulei de măsline, pentru că mare parte din utilajele cu care își fac treaba sunt învechite, așa că riscul contaminării alimentelor este mare.
Georgian Dobre, somelier acreditat în ulei de măsline: ”România este vocală din două motive. Unul pentru că uleiul de măsline se va scumpi, și aici vorbim mai ales de uleiul rafinat, pentru că el trece prin mai multe mașini și atunci va avea mai multe hidrocarburi și este foarte posibil să nu păstreze aceste limite. Și doi, România este țară producătoare de alimente care are au hidrocarburi în interiorul lor”.
”Aceste limite s-ar putea să facă ravagii”
Până acum, autoritățile recomandau limitarea consumului, în special pentru alimentele procesate, care au șanse mai mari să fie contaminate cu hidrocarburi. Însă, pe măsură ce rezultatele cercetărilor au arătat efectele nocive ale acestor substanțe, Comisia Europeană vrea să schimbe cu totul regulile.
Pentru prima dată, la nivelul Uniunii Europene vor exista niște niveluri maxime admise pentru aceste hidrocarburi aromatice.
Cu alte cuvinte, așa cum acum testăm alimentele pentru pesticide, le vom testa și pentru aceste substanțe care, de altfel, se găsesc în majoritatea categoriilor de alimente.
Cum în acest moment nu există limite legale pentru hidrocarburi, nu apar deloc în analizele de laborator obligatorii pentru alimente și, drept urmare, nici nu sunt trecute pe etichetele produselor.
Alexandru Cîrîc, directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare: ”Acele limite, când vor intra în vigoare, s-ar putea să facă ravagii. Știm că sunt hepatotoxice, știm că se pot acumula în țesuturi. Nu știm însă când să ne facem probleme, pentru că Uniunea Europeană și EFSA nu au adus niște limite legate de un consum maxim clar care ar putea să aibă impact asupra sănătății omului”.
Și în România, mulți procesatori folosesc echipamente vechi.
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana, romania, pericole, produse alimentare, testare, fabricare, amanare, substante chimice,
Dată publicare:
29-07-2024 19:53