Romania se vinde la hectar. Conditiile in care strainii vor putea cumpara terenuri agricole din 2014
Strainii care stau cu ochii pe pamantul nostru roditor vor putea sa il cumpere de anul viitor, odata cu liberalizarea terenurilor agricole.
De teama speculantilor, Ministerul Agriculturii ia masuri si vrea ca in momentul in care un teren va fi scos la vanzare, romanii sa aiba prioritate in fata strainilor.
Asa ca pamantul va ajunge pe mainile italienilor, nemtilor sau francezilor doar daca nici un cumparator autohton nu il doreste.
Potrivit Ministerului Agriculturii, vor avea prioritate in fata strainilor.
Coproprietarii, arendasii, vecinii celui care vinde terenul si tinerii pana in 40 de ani, daca au cunostinte despre agricultura.
Abia dupa 30 de zile, daca romanii nu vor terenul, il pot cumpara strainii. Unii fermieri sunt de acord, altii insa vor sa vanda pamantul cui da mai mult.
"Trebuie sa ramana pamantul la noi in tara, sa fim noi proprietari, decat sa cumpere un strain mai bine sa cumpere un roman", a spus un fermier.
"Daca dumneata esti romanca si dumnealui ii strain ... acolo il dau, unde da mai mult", a spus un altul.
Un italian a ochit deja pamantul pe care vrea sa-l cumpere la anul.
"Vreau sa fac legumicultura si solarii cu apa. E mai convenabil la strain sa faca investitii mai mari, ca vine cu capital mare", a spus italianul.
Iar un lucru este sigur, strainii au mai multi bani. Asa ca nu ar fi de mirare ca proprietarii sa ridice preturile, iar ai nostri sa renunte din start pentru ca nu isi permit.
Tocmai de aceea statul poate interveni daca situatia scapa de sub control, avand dreptul sa cumpere teren.
"Statul doar a prevazut acest drept pentru a interveni daca situatia o cere. Ma gandesc la situatia in care sa spunem ca am avea foarte multe persoane fizice straine care ar dori sa cumpere terenuri agricole si am ajunge la o suprafata care ar crea probleme, ma refer la sute de mii de hectare", a spus ministrul Daniel Constantin.
Pentru multi straini miza este insa mult mai mare. Ei vor sa cumpere mii de hectare de pamant la noi, pentru ca preturile sunt inca mici.
In alte tari, cum ar fi Danemarca, Olanda sau Germania un hectar a sarit de 20 de mii de euro.
In Germania, terenul arabil a atins deja preturi exorbitante. In zonele foarte fertile te poti considera fericit daca ai gasit pamant cu 17.000 de euro hectarul, iar unii au atins deja performanta de a vinde hectarul cu 36.000 de euro.
Asta in timp ce pamantul nostru este mult mai bun si se vinde cu doua mii de euro pe hectar.
In momentul de fata investitorii straini detin peste 700.000 de hectare in intreaga tara.
Potrivit Ziarului Financiar, cei mai multi provin din Italia, Spania si tarile arabe.
Citeste si: Masina care distruge productia mondiala. Un pret mai mic nu se poate
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, pamant, straini, terenuri agricole,
Dată publicare:
15-11-2013 19:10