Cum a ajuns productia uriasa de varza din Romania sa se strice pe camp. Fermierii, in pierdere
Dupa super-productia de pepeni si legume care s-au stricat pe camp, a venit si vremea verzei. Pretul ei e trei ori mai mic fata de anul trecut, iar pentru agricultori nu e rentabil nici macar sa o culeaga.
I-ar costa mai mult - spun ei - decat daca o lasa sa se strice. Asa ca, pentru anul urmator, toata varza este arata, iar recolta bogata se face una cu pamantul.
In comuna Toboliu, de langa Bihor, toate campurile sunt inca pline cu varza. Daca anul trecut localnicii au vandut-o cu 1,5 lei pe kg, anul acesta au ajuns sa scada pretul pana la 50 de bani. Si, chiar si asa, cumparatori tot nu sunt.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Solutii ar exista, totusi. Agricultorii ar trebui sa se uneasca in asociatii si, in loc sa stea cu recolta la poarta, ar putea sa o duca in depozite sau direct in hipermarketuri. Iar cei organizati au reusit sa faca asta. Ceilalti, insa, au ramas cu munca, dar si cu paguba.
In aceste conditii, in care produsele romanesti se strica pe camp, in timp ce agricultorii nostri se plang ca pretu-i mic, in piete apar intermediarii cu produse aduse din strainatate.
Numai in cele doua sate ale comunei Toboliu, 100 de hectare de teren sunt cultivate doar cu varza. Cel putin jumatate din recolta a ramas pe camp si, din pacate, anul acesta, va deveni hrana pentru pasari. Si in alte localitati din tara situatia este exact la fel.