Romania pierde unul dintre cele 33 de locuri de eurodeputat
Parlamentul European a votat, miercuri, un proiect prin care 12 state membre, printre care si Romania, vor pierde cate un loc de eurodeputat pentru a respecta limita de 751 de locuri si pentru a face loc si Croatiei.
Potrivit proiectului de distribuire a locurilor de eurodeputat votat, miercuri, in plenul Parlamentul European, niciunul dintre state nu va castiga locuri suplimentare, relateaza Mediafax.
Aceasta propunere va fi transmisa sefilor de stat si de guvern la Consiliul European, care trebuie sa decida cu unanimitate in privinta numarului de locuri din PE, informeaza un comunicat al Parlamentului European.In Parlamentul European (PE) sunt acum 754 de deputati. Croatia va avea dreptul la 12 locuri cand va adera in acest an, ceea ce va creste numarul total la 766. Pentru a respecta limita de 751 impusa de Tratatul de la Lisabona, trebuie reduse 15 locuri in legislatura europeana care va fi aleasa in urma alegerilor din mai anul viitor.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Distributia locurilor pentru legislatura 2014-2019 "nu trebuie sa fie arbitrara, ci bazata pe criterii obiective intr-un mod pragmatic", se arata in rezolutia adoptata cu 536 de voturi pentru, 111 impotriva si 44 de abtineri. Schimbarile demografice trebuie sa fie luate in considerare, iar "pierderile trebuie sa fie reduse la maximum un loc pe stat membru", se mai spune in documentul votat de europarlamentari.Numai Germania va avea o reducere de trei locuri fata de legislatura actuala, de la 99 la 96 de eurodeputati, pentru a respecta limita maxima acceptata de Tratatul de la Lisabona.
Aceasta solutie de redistribuire fusese recomandata pe 19 februarie de Comisia pentru Afaceri Constitutionale a PE. Alaturi de Romania, vor mai pierde cate un eurodeputat Grecia care ramane cu 21, Belgia (21), Portugalia (21), Cehia (21), Ungaria (21), Austria (18), Bulgaria (17), Irlanda (11), Lituania (11) si Letonia (8), precum si Croatia, care are in prezent 12 euro-observatori.
Cu exceptia Germaniei, celelalte mari state europene nu vor pierde niciun loc, astfel incat Franta va ramane cu 74 de locuri, Marea Britanie si Italia cu cate 73, Spania cu 54, Polonia cu 51, Olanda cu 26 si Suedia cu 20.Celelalte tari care nu vor pierde locuri sunt Danemarca (13), Slovacia (13), Finlanda (13), Slovenia (8), Estonia (6), Cipru (6), Luxemburg (6) si Malta (6).
PE are in vedere sa faca o noua propunere pana la finalul lui 2015 pentru a stabili un sistem care sa permita ca de fiecare data inaintea alegerilor europene locurile sa fie alocate intre statele membre "in mod obiectiv, corect, durabil si transparent", mai precizeaza comunicatul PE. Tot in 2015 s-ar putea introduce si varianta alegerii unei parti a eurodeputatilor pe liste transnationale, ale familiilor politice din PE.
Romania ar putea pierde in legislatura 2019-2014 alte locuri de eurodeputati, avand in vedere scaderea de populatie din rezultatele recensamantului din 2011.