In Parlamentul European, deputatii primesc bani de cazare doar pentru zilele de prezenta

Parlamentul European

Eurodeputatii primesc o diurna de la Parlamentul European, din care sa isi asigure cazarea si masa, pentru care nu trebuie sa justifice modul de cheltuire, dar pe care nu o incaseaza decat daca sunt prezenti la lucrari si daca voteaza.

Diurna eurodeputatilor este de 298 de euro pentru cazare si masa pe zi, dar numai pentru zilele in care participa la lucrarile PE, iar atunci cand sunt sesiuni de vot doar daca voteaza.

De asemenea, spre deosebire de parlamentarii de la Bucuresti, eurodeputatii nu dispun de masina de serviciu cu sofer. Parlamentul European are insa un parc de masini la Bruxelles si Strasbourg, de care eurodeputatii se pot servi, la comanda, pentru curse locale, cum ar fi deplasarea la aeroport.

Citeste si: "Suntem parlamentari, nu menajere". Alesii, deranjati ca vor trebui sa stea in chirie cu 4000 de lei

"Europarlamentarii au dreptul la mai multe tipuri de sume care se deconteaza in functie de activitate. Avem o diurna, suma zilnica, pe care o primim numai cu conditia sa fim prezenti la activitati. In timpul sesiunilor de vot, o primim numai daca votam. Parlamentul nu cere niciun fel de justificare a cheltuirii acestor sume, fiind decizia fiecarui deputat cum isi rezolva cazarea", a declarat pentru Mediafax eurodeputatul Iuliu Winkler de la UDMR, unul dintre putinii alesi europeni din Romania care a acceptat o discutie pe aceasta tema.

Citește și
Gigi Becali
Parlamentarii nu vor sa lase hotelul pentru gazda. "Negociem si mai punem din buzunar daca trebuie"

Citeste si: Averile noilor parlamentari pentru care nu conteaza salariul. Deputatul care are case la Hollywood

El a insistat asupra faptului ca diurna este decontata de PE numai daca alesii europeni se prezinta la lucrari, prezenta fiind strict contorizata inclusiv la sedintele plenare in care sunt programate voturi.

Astfel, daca un eurodeputat voteaza la mai putin de jumatate dintre voturile programate, diurna pe ziua respectiva ii este injumatatita.

Citeste si: "Proaspat ales, caut chirie. Rog seriozitate". Parlamentarii ar putea fi obligati sa stea in gazda

Sistemul PE este flexibil, permitandu-le eurodeputatilor sa opteze singuri pentru cazarea in apartamente inchiriate sau la hotel si pentru nivelul de confort pe care il considera necesar. Desi suma care revine din diurna poate ajunge la peste 4.000 de euro pe luna, o suma mai mult decat suficienta la prima vedere pentru cazare si masa chiar si la preturile din Bruxelles si Strasbourg, sistemul de decontare este totusi conditionat strict la prezenta.

Banii pentru cazare si masa nu sunt pusi la dispozitia eurodeputatilor in avans, ci decontati ulterior, dupa verificarea situatiilor de prezenta.

Majoritatea eurodeputatilor opteaza pentru inchirierea unui apartament in Bruxelles, unde PE are activitate 2-3 saptamani pe luna, iar pentru cele 3-4 zile pe luna cand activitatea se desfasoara la Strasbourg se orienteaza spre hotelurile din zona.

Inchirierea unui apartament cu doua camere la Bruxelles variaza, in functie de zona si confort, intre 800 si 1.200 de euro, in timp ce pentru o locuinta centrala si confortabila, cu trei camere, preturile incep de la 1.400-1.500 de euro.

Hotelierii din Strasbourg incearca sa profite de pe urma cererii care fluctueaza in functie de activitatea PE, o camera pe noapte la 3-4 stele putand ajunge si la 200-250 de euro.

Datorita faptului ca diurna nu trebuie justificata, combinatiile private la care pot recurge eurodeputatii pentru a face economii la cazare sunt numeroase.

Un ales european harnic, cu prezenta asiduua la lucrari si cu certitudinea ca va fi inclus si in viitor pe lista de candidati a partidului sau, e liber sa ia decizia de a plati din diurna inclusiv rata unui imprumut pentru achizitia unui apartament in Bruxelles, care va ramane in final in proprietatea sa, nu a PE. Mai ales in tari ca Germania, Franta si Italia sunt eurodeputati cu mai multe mandate la activ, cu grad mare de specializare in problematicile PE.

Multi dintre eurodeputati prefera si sa evite tarifele ridicate ale hotelurilor din Strasbourg si sa se cazeze, in cele 3-4 zile cand PE se muta aici, in orasele invecinate, cum ar fi Kehl, la o distanta de numai cativa kilometri, dincolo de frontiera cu Germania.

Europarlamentarii descurcareti pot face astfel din diurna economii care se adauga salariului lunar brut de 7.600 euro.

Sume importante sunt alocate de PE si pentru cheltuielile administrative ale birourilor alesilor europeni, transportul si deplasarile externe, precum si pentru salariile staff-ului, insa decontarea acestora se face dupa un set de reguli precise.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
"Proaspat ales, caut chirie. Rog seriozitate". Parlamentarii ar putea fi obligati sa stea in gazda

"Proaspat ales parlamentar, caut apartament de inchiriat in Bucuresti, pentru urmatorii 4 ani. Rog seriozitate!". Astfel de anunturi ar putea umple ziarele in perioada urmatoare.

Parlamentarii nu vor sa lase hotelul pentru gazda.
Parlamentarii nu vor sa lase hotelul pentru gazda. "Negociem si mai punem din buzunar daca trebuie"

Deputatii din provincie cauta cazare. Dar nu in gazda, asa cum le-au sugerat sefii, ci tot la hotel. Parlamentarii vor sa negocieze cu patronii hotelurilor din Bucuresti sa mai lase la pret.

"Suntem parlamentari, nu menajere". Alesii, deranjati ca vor trebui sa stea in chirie cu 4000 de lei

Acestia ar putea primi de la Parlament 4.000 de lei lunar, mai mult decat suficient pentru a-si inchiria un apartament confortabil. Dar se tem ca proprietarii vor cere mai mult, cand vor afla cu ce se ocupa chiriasii.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.