Reactia UE la situatia de la Chisinau: Solicitam dialog pentru realizarea unei majoritati stabile


Ultimul update: Sambata 09 Martie 2013 07:03
Data publicarii: Miercuri 06 Martie 2013 08:23
Categorie: Stiri actuale
vlad filat

Inaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate si comisarul european pentru extindere cer grupurilor politice din Parlamentul de la Chisinau angajarea "fara intarziere" in dialog pentru realizarea unei majoritati stabile.

"Am luat act de votul de neincredere de astazi al Parlmentului Republicii Moldova care produce demiterea guvernului de la Chisinau. Acest vot are loc intr-un moment cand Republica Moldova a facut progrese substantiale in procesul de liberalizare a vizelor si era foarte aproape incheierea ambitioaselor negocieri pentru Acordul de Asociere cu UE", afirma Ashton si comisarul Füle, intr-un comunicat de presa comun transmis marti.

Cei doi inalti oficiali UE solicita grupurilor politice si parlamentarilor neafiliati din legislativul de la Chisinau "sa demareze fara intarziere intr-un dialog politic autentic, care sa duca la realizarea unei majoritati puternice, stabile si angajata in promovarea valorilor democratice si a statului de drept, precum si in urmarirea drumului spre asocierea politica si integrarea economica cu UE, spre beneficiul cetatenilor Republicii Moldova".

Guvernul moldovean condus de premierul Vlad Filat a fost demis in urma unei motiuni de cenzura votate marti in Parlament. Motiunea, depusa de Partidul Comunistilor din R.Moldova, a fost votata de 54 de parlamentari.

Potrivit Info-Prim Neo, in termen de trei zile, prim-ministrul Vlad Filat trebuie sa prezinte demisia Cabinetului de ministri.

Presedintele moldovean Nicolae Timofti urmeaza sa se consulte cu grupurile parlamentare si sa identifice o noua candidatura pentru functia de premier. Daca parlamentarii nu acorda, dupa doua incercari, un vot de incredere unui nou guvern, presedintele va dizolva Parlamentul si vor fi anuntate alegeri anticipate, mai scrie Info-Prim Neo.

Tensiunea intre partidele ce fac parte din alianta proeuropeana aflata la guvernare s-a accentuat luna trecuta, precizeaza ProTV Chisinau, dupa ce liderul Partidului Democrat Marian Lupu, presedintele Parlamentului, a solicitat demisia premierului Vlad Filat, apreciind ca Guvernul se confrunta cu o grava criza de credibilitate.

Sursa: Mediafax

Tags: chisinau, ue,

Premierul moldovean Vlad Filat a facut o baie de multime dupa ce a fost demis
VIDEO PROTVPLUS.RO